Za vraždu turisty stráví 12 let ve vězení

  • 4
Pražský vrchní soud potvrdil dvanáctiletý trest Ukrajinci Juriji Hrihorovi za vraždu německého turisty. Devětadvacetiletý Hrihora podle obžaloby předloni 24. července bodl v chomutovské restauraci Hradčany šestatřicetiletého německého turistu. Ten na místě zemřel. Vrchní soud tak potvrdil verdikt ústeckého krajského soudu, který Hrihoru odsoudil loni v září.

Podle vrchního soudu o vině obžalovaného nejsou žádné pochybnosti. Incident popsali soudu i policistům dva svědci. "Nebyl shledán žádný důvod, proč by měl být rozsudek krajského soudu korigován," konstatovala soudkyně Jaroslava Maternová.

Podle rozsudku se Hrihor s Němcem v baru pohádal, přičemž ho turista uhodil tak silně, že upadl na zem. Tím jejich konflikt dočasně skončil. Ukrajinec se ale po chvíli k Marku Winterovi zezadu přiblížil. Otočil ho a nečekaně bodl do hrudi nožem s 7,5 centimetrů dlouhou čepelí. Poté z restaurace utekl.

"Šlo o jednu bodnou ránu, ale nečekanou a zákeřnou a navíc z malicherných pohnutek," popsala skutek stání zástupkyně. Motivem činu totiž zřejmě byla jen pomsta za utrženou ránu. Podle psychologických posudků není Hrihor osobností s agresivními rysy. Vraždu podle nich spáchal v afektu a pod vlivem alkoholu.

Hrihor po celé trestní řízení odmítal vypovídat. Jeho obhájce po vrchním soudu požadoval, aby kauzu vrátil krajskému soudu k novému projednání. Podle vrchního soudu by to však bylo zbytečné, protože soud nižší instance se dostatečně důkladně zabýval všemi potřebnými důkazy.

Obžalovaný devětadvacetiletý Ukrajinec Jurij Hrihora před krajským soudem v Ústí nad Labem, 11. září 2001

Devětadvacetiletý Ukrajinec Jurij Hrihora před senátem ústeckého krajského soudu, který projednával případ vraždy německého turisty, 11. září 2001

Spoutaný Ukrajinec Jurij Hrihora obžalovaný z toho, že loni 24. června krátce po půlnoci po hádce bodl nožem v chomutovské restauraci Hradčany šestatřicetiletého německého turistu. Ten později zemřel, 11. září 2001

Eskorta přivádí spoutaného Jurije Hrihoru, obžalovaného z toho, že loni v červnu po hádce bodl nožem v chomutovské restauraci Hradčany šestatřicetiletého německého turistu. Ten později zemřel, 11. září 2001

,

Video