Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Za ubodání babičky padlo opět deset let

  11:19
Vrchní soud potvrdil desetileté vězení pro Michala Matese, který loni v lednu zavraždil svou babičku. Potvrdil tak říjnový verdikt plzeňského krajského soudu. Mladík při banální hádce nožem bodl jednaosmdesátiletou ženu dvakrát do zad, pak o její hlavu rozbil dvě keramické vázy. Nakonec jí zasadil dalších deset ran do hrudníku. Soudy neměly těžkou roli při posuzování viny. "Mates se k činu přiznal, důkazy byly jednoznačné," řekl už předseda plzeňského soudu Jan Špeta.

Proti předchozímu verdiktu se odvolala Matesova matka a dcera zavražděné Hedvika Matesová. Žena žádala odvolací soud, aby trest jejímu synovi snížil. Podle ní nejednal cílevědomě, ale v afektu a činu hluboce litoval. "Mohu se zaručit, že až do tragické události byl hodným, pozorným a poslušným synem," tvrdila.

Vrchní soud však její slova nevyslyšel. Podle něho vše nasvědčuje tomu, že si mladík musel být dobře vědom toho, co činí. Dokládá to například skutečnost, že důchodkyni napadl třikrát po sobě, přičemž poprvé na ni zaútočil zákeřným způsobem.

Soud navíc pochybuje o tom, že mladíkova lítost byla upřímná. K vraždě se přiznal až po měsíci, kdy byl ve vazbě a nemělo smysl zapírat. Je otázkou, zda činu lituje, nebo sebe, uvedla soudkyně vrchního soudu.

Mladík měl s matkou u babičky dílnu
Mates se svou matkou vlastnili firmu na výrobu a prodej keramiky. V babiččině hájence ve Vlkovicích na Chebsku měli dílnu.

"Šel jsem s uhlákem do kotelny a ona mi stála v cestě. Řekl jsem jí, že mi překáží. To ji rozčílilo. Povídala, že musím mít poslední slovo jako má matka a že poté, co nechala na ni přepsat hájenku, se chováme, jako kdyby nám to všechno patřilo. Nejsem hádavý typ, raději jsem odešel," popsal začátek tragického konfliktu Mates.

Hádka však po chvíli pokračovala. "Pak řekla, že navázala kontakt s mým strýcem, a že ještě uvidíme, co se stane s přepsáním hájenky. Bylo mi to hrozně líto, ale také mne to rozčílilo. Vzal jsem nůž z police a babičku dvakrát bodl do zad," přiznal Mates. Pak ji ještě o hlavu rozbil dvě keramické vázy, znovu vzal do ruky nůž a zasadil ležící ženě deset ran do hrudníku. "Pět minut jsem stál na místě, než mi došlo, co jsem udělal. Nasedl jsem do auta a ujel," vzpomínal Mates.

Před matkou dělal, že s krveprolitím nemá nic společného. Přijel s ní do hájenky, předstíral udiv na tím, že babička je po smrti a zavolal policisty. "Vyslýchali mne. Ale pak jsem to psychicky nevydržel a ujel do Krkonoš," přiznal pětadvacetiletý muž. Tam vystřídal několik hotelů a přesunul se do jižních Čech.

"Zadrželi mne v obchodním domě, kde jsem vzal krabičkový džus. Došly mi peníze," popsal Mates své dopadení měsíc po vraždě.

Psycholog: S takovým pocitem viny jsem se ještě nesetkal
Podle soudních znalců trpí muž, který je jinak velice pracovitý a neagresivní typ, smíšenou poruchou osobnosti. "Je to puntičkář a pedant. Tím lze vysvětlit, proč v útoku pokračoval. Paradoxně usmrtil člověka, kterého miloval, s nímž si rozuměl," řekl soudce Špeta už v říjnu, kdy případ řešil krajský soud.

Psycholog, který hodnotil Matese, prohlásil, že se ve své praxi ještě nesetkal s člověkem, který by měl tak hluboký a upřímný pocit viny.

Obhájce požadoval pro svého klienta, jemuž hrozilo deset až patnáct let vězení, výjimečně kratší než desetiletý trest. Soud řekl ne.

"Nedostal se do tak psychicky náročné situace. Byla to banální hádka a on ji řešil krajním způsobem. Navíc se po spáchání trestného činu zapojil do normálního života. Jel za matkou, předstíral jako by náhodou našel babičku mrtvou. Nepřiznal se hned. Situace se stala pro něj psychicky neúnosná při pohřbu. Tehdy utekl a toulal se po celé republice. Policie ho zatkla v Českých Budějovicích," vysvětlil Špeta, proč soud nepřistoupil na obhájcův požadavek.

Nicméně muži v talárech byli shovívavější při rozhodování, v jak přísném typu věznice si Mates trest odpyká. "Podle psychologa by se ve věznici  s nejpřísnějším režimem stal obětí agresivních jedinců," odůvodnil Špeta, proč proto soud Matese poslal výjimečně do věznice s dozorem, kde jsou umístěni lidé, kteří mají na svědomí lehčí kriminální delikty.

Před senátem plzeňského krajského soud stojí mladík obžalovaný z vraždy své babičky. Pětadvacetiletý Michal Mates muž přiznal, že ho tíží svědomí, 1. října 2001

Před senátem plzeňského krajského soud stojí mladík obžalovaný z vraždy své babičky. Pětadvacetiletý Michal Mates muž přiznal, že ho tíží svědomí, 1. října 2001

Před senátem plzeňského krajského soud stojí mladík obžalovaný z vraždy své babičky. Pětadvacetiletý Michal Mates muž přiznal, že ho tíží svědomí, 1. října 2001

Autoři: ,
Po stopách vrahů
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

U Strakonic havarovalo několik aut, letí tam vrtulník. Silnice na Písek je zavřená

7. května 2024  17:49

U Strakonic na silnici I/4 havarovalo několik vozidel. Vozovka ve směru na Písek je kvůli havárii...

Izraelská armáda drží palestinskou stranu Rafáhu, v Egyptě se jedná o příměří

7. května 2024  7:44,  aktualizováno  17:23

Izraelská armáda v úterý zahájila operace ve východních částech Rafáhu na jihu Pásma Gazy. Obsadila...

Mezi extremisty stále dominuje takzvané antisystémové hnutí, tvrdí vnitro

7. května 2024  17:02

Dominance tzv. antisystémového hnutí na české extrémistické scéně přetrvává. Jeho představitelé...

Podnikatel myslel, že investuje. Podvodníci zatím vysáli z jeho účtů 20 milionů

7. května 2024  16:53

O 20 milionů korun přišel kvůli internetovým podvodníkům třiašedesátiletý muž z Hradecka. Podle...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....

Ukradené auto s AirTagem si našel, ale od policie dostal vynadáno

Vyjít ráno před dům a nenajít tam svůj vůz je noční můrou každého majitele. Do takové nezáviděníhodné situace se dostal...