Odsouzení mají vrátit 43 milionů a jeden přidat jako pokutu. Ilustrační foto

Odsouzení mají vrátit 43 milionů a jeden přidat jako pokutu. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Za podvod s dluhem Peru uložil soud sedmileté tresty

  • 12
Soud potrestal fingované vymáhání údajně nedobytného státního dluhu z Peru. Úředníka ministerstva financí Karla Ponocného a podnikatele Antona Murárika poslal na sedm let do vězení. Zaplatit mají také škodu 43 milionů a milionovou pokutu. Ponocný se skrývá v cizině.

Městský soud v Praze rozhodl, že oba muži zamlčeli uhrazení státní dluhu Peru. 

Peníze přišly na účet v Československé obchodní bance už v devadesátých letech. Obžalovaní předstírali, že peníze na účtě nejsou a oni je pro stát dokáží získat. Za to si účtovali 95 procent z částky, tedy 43 milionů korun.

Ministerstvo financí zastoupené náměstkem Ladislavem Zelinkou tak v září 2001 uzavřelo smlouvu s bolivijskou firmou bratra Antona Murárika.

Karel Ponocný pak dal po čase pokyn ČSOB, aby vyplatila slíbenou provizi 95 procent. Murárik z účtu, kam byly peníze převedeny, vybral 200 tisíc dolarů a zbytek peněz zmizel na kontech v zahraničí.Do státního rozpočtu putovalo jen zbylých pět procent, tedy asi 2,3 milionu.

Po zjištění podvodu náměstek ministerstva financí Zelinka rezignoval na svou funkci. Jeho podřízený Ponocný uprchl. Podle Interpolu žije na Kostarice, kde se údajně oženil. Je na něj vydán mezinárodní zatykač.

,

Video