Z libereckých výtahů mizí měděné cívky

  • 10
Na Liberecku se objevil nový druh zločinu. Policisté tvrdí, že reportáž o krádežích měděných cívek z výtahů, odvysílaná v pátek ve zprávách televize Nova, odstartovala nejspíš sérii těchto deliktů i v Liberci. O víkendu policisté vyjeli hned k sedmi případům.

"Tyto krádeže elektromagnetických cívek jsme tu dříve neměli. Hned po pátečním odvysílání, v sobotu ráno, ukradl neznámý zloděj první měděnou cívku," řekla mluvčí liberecké policie Vlasta Suchánková.

"Stalo se to na sídlišti Broumovská v Sametové ulici. Nájemníci zjistili, že nejezdí nákladní výtah. Policie a servisní technik přišli na to, že výtah je mimo provoz právě kvůli chybějící cívce."

Měď je přitom kov, který se dá dobře zpeněžit ve sběrně druhotných surovin. Elektromagnetické cívky zmizely během dvou dní výhradně z nákladních výtahů.

"Ty jsou konstruované tak, že po odcizení cívky nejdou otevřít," vysvětlila mluvčí. "Škoda, která po krádeži sedmi cívek vznikla, činí čtrnáct tisíc korun."

Kromě sídliště Broumovská se cívky ztratily během víkendu z panelových domů na Borovém vrchu, v Jiráskově ulici a na Letné.
 
Policisté by byli rádi, kdyby se přihlásili svědci, kteří si všimli čehokoli podezřelého, co by mohlo souviset s krádežemi součástek ve výtazích. "Je pravděpodobné, že tuto trestnou činnost páchají minimálně dva lidé," dodala policejní mluvčí.

"Zároveň nabádáme nájemníky v panelových domech k větší opatrnosti a obezřetnosti," řekla Suchánková.


Video