Pravčická brána, České Švýcarsko

Pravčická brána, České Švýcarsko | foto: Profimedia.cz

Vrtulník horské služby zachraňoval německého turistu pod Pravčickou bránou

  • 0
Pětasedmdesátiletý německý turista dnes kolem půl dvanácté spadl z lávky pod Pravčickou bránou v Labských pískovcích. Lékaři museli k muži v bezvědomí dojít pěšky a horská služba ho přenášela na místo, kde mohl přistát vrtulník. Muž zřejmě přecenil své síly.

O tom, že pod přírodní památkou leží bezvládný muž, informovali horskou službu záchranáři z Ústí nad Labem. "Vzhledem k tomu, že na místo nehody není v podstatě přístup, byli jsme požádáni o pomoc my. Museli jsme kontaktovat leteckou záchranku a povolat vrtulník, který vyzvedl našeho záchranáře na stanici horské služby v Tisé," uvedl náčelník Horské služby Krušné hory Miroslav Güttner.

Vrtulník pak odletěl do prostoru vodárny mezi obcemi Hřensko a Mezní louka, kde vysadil lékaře a záchranáře horské služby. "Ti museli na místo nehody dojít pěšky, tam muže ošetřili a dopravili na lokalitu, kde mohl vrtulník naložit zraněného a záchranáře do podvěsu," řekl Güttner.

Posádka vrtulníku mezitím připravila vše potřebné, na smluveném místě turistu v bezvědomí vytáhla na laně a dopravila zpět k vodárně. Zde zraněného záchranáři naložili do vrtulníku a vrátili se zpět pro lékaře. Poté odletěli do nemocnice v Děčíně.

"Labské pískovce sice nepatří do naší služební oblasti, ale stane-li se někomu nehoda ve skalním terénu, je logické, že pomoci mohou především zkušení horolezci horské služby," dodal k akci Güttner.


Video