Fehim Hanuša u plzeňského soudu (19.5.2008)

Fehim Hanuša u plzeňského soudu (19.5.2008) | foto: Petr Ježek, MF DNES

Vrah policisty se ani napotřetí nedočkal nového procesu

  • 9
Soud zamítl třetí žádost Fehima Hanuši o obnovu procesu. V roce 1998 zastřelil na Plzeňsku policistu, dostal za to 25 let vězení. V žádosti o nový proces se domáhal pomoci svědectví Ladislava Barčáka odsouzeného za vraždu. Setkali se v šachovém kroužku ve Valdicích.
Fehim Hanuša se v červnu 1998 dostal do konfliktu s mužem, který na něj zavolal policisty. Hanuša se synem ujížděli z Plzně. U obce Letkov zastavili a začali střílet na policejní hlídku, která je pronásledovala.

Jednoho policistu zabili ranou do srdce, druhého zranili, sami byli také postřeleni. V září 2000 jim plzeňský soud vyměřil trest za vraždu a nedovolené ozbrojování - Fehimu Hanušovi 18 let a jeho synovi Fatmirovi 12 let. Vrchní soud jim tresty zpřísnil na 25 a 14 let.

Nový svědek Ladislav Barčák nyní vypověděl, že policista dojel za černý mercedes, vylezl z vozu a začal pálit. Všechno prý dobře viděl, protože byl v lese asi 20 metrů od místa střelby. Pak rychle utekl.

Na dotaz, jak se tam dostal, Barčák vysvětlil, že měl kousek odtud zakopanou mrtvolu a chodil ji sem čas od času kontrolovat.

Ladislav Barčák byl skutečně odsouzen za vraždu Tomáše Halamy, jehož tělo leželo čtyři roky zakopáno v lese nedaleko Letkova. Barčák nakonec k hrobu sám přivedl policii, ale původně tvrdil, že zabíjel jeho bratranec.

Advokát Hanuši na základě Barčákovy výpovědi tvrdil, že se nejednalo o vraždu, ale o sebeobranu, soud mu ale neuvěřil. Podle něj Barčák neřekl žádné zásadní nové informace.

Hanuša proti verdiktu ihned podal stížnost. Navíc muž pocházející ze Srbska řekl, že vůbec nerozuměl a chce vše přeložit včetně dosud nepřeložených částí spisu. Na počátku líčení přitom tvrdil, že nemá problém a pokud by snad něčemu nerozuměl, zeptá se tlumočnice.

,

Video