Obžalovaná policistka Michaela Krýslová (světlovlasá) přichází k soudu

Obžalovaná policistka Michaela Krýslová (světlovlasá) přichází k soudu | foto: Lukáš Kuběna, MF DNES

Video u soudu ukázalo, jak Vietnamec naděloval policistkám k Vánocům

  • 26
V kanceláři bývalých inspektorek karlovarské cizinecké policie panovala před loňským Štědrým dnem sváteční atmosféra. Zlepšila ji i nadílka - bedny s kávou a alkoholem, které přinesl jistý Vietnamec. Vše ale sledovala skrytá kamera a dnes se policistky zpovídají soudu z braní úplatků.

Do kanceláře se skříněmi a počítači na velkém psacím stole pokrytém poházenými papíry vešel tehdy krátce před čtrnáctou hodinou Vietnamec a na stůl položil mašlí ozdobené krabice. Rozdal je oběma usmívajícím se ženám a dalšímu policistovi. Ti téměř jásali a za balíčky o něco málo menší než krabice od bot vřele děkovali.

Tyto a podobné scény, záběry skryté kamery, v soudní síni u Okresního soudu v Karlových Varech pouštěl na monitoru počítače soudce Tomáš Mahr. "Státní zástupkyně nechala pustit patnáct videozáznamů jako důkazy. Jde o období od loňského října do letošního ledna," řekl soudce Mahr.

Černobílé záběry tak sledovala posmutnělá Michaela Krýslová, která je společně se svou  bývalou kolegyní Radkou Kadlecovou obžalovaná z legalizování pobytu cizinců, především Vietnamců, za úplatky. Kadlecovou omluvil její obhájce.

"Hezké Vánoce," přeje v kanceláři téměř před rokem muž původem z Vietnamu. "Děkuji. Jste hrozně hodnej," odpovídá jedna z žen. Následoval asi desetiminutový rozhovor. Z tichého a ne příliš kvalitního zvukového záznamu kamer jde rozluštit, že si čtveřice povídá i o dalším, již dříve obžalovaném policistovi Kábrtovi. Dále to, jak Vietnamec Nguyen Tram říká: "To je moje práce."

Při dalším povídání si jedna z žen v kanceláři protáhne záda a říká směrem k cizinci. "To už jste tady dlouho?" Hovor se mísí s častým smíchem a je slyšet i věta obžalované. "Já jsem mu vyhovovala už podruhé."

Vietnamec měl na stanici přinést celkem 40 lahví drahého alkoholu a kávu. Obhájci Vietnamců u soudu polemizovali o tom, že jde sice vidět, že si ženy v záznamech dávají tiskoviny a obálky do zásuvek a kabelek, ale není jasné, co v nich je.

Na dalších videozáznamech je zřetelné, jak bývalé policistce dává žena v bílém kabátu, údajně z Ruska, něco do ruky. "Svoji klientku nepoznávám," uvádí její obhájkyně.

Jeden z advokátů pak prohlašuje, že jeho klient nikdy žádné úplatky nikomu z policistů nedával. Osmadvacetiletá Kadlecová při minulém přelíčení přiznala, že si přišla na úplatcích na 145 tisíc korun. Cizinci jí dávali peníze hlavně za to, že jim žádosti vyřídí rychle. Krýslová pak nedokázala vysvětlit, proč si nechala obálku s 60 tisíci korunami.

Před trestním senátem chyběl i jeden z trojice Vietnamců stíhaných za podplácení. Nedostavily se až na obhájkyni právě ani dvě Rusky, Irina Kamaleidinova a Yuliya Kamaleidinová, které obžaloba viní ze stejného činu.

Obě ženy braly úplatky na stejném pracovišti, kde před třemi lety vyplavala na povrch korupční aféra dnes již také bývalých policistů Radka Kocába a Pavla Kábrta. Nové posily měly kriminální image služebny napravit, stal se ale pravý opak. Úplatky se braly dál. Právě za jejich příjímání a za zneužití pravomoci veřejného činitele hrozí oběma ženám trest odnětí svobody od jednoho až do pěti let.


Video