Učeň bodl učitele celkem osmnáctkrát

  • 79
Šedesátiletý učitel svitavského učiliště Bohumil Šíbl, kterého v pondělí ubodal k smrti přímo ve třídě během vyučování jeho žák, neměl šanci zákeřný útok přežít. Šestnáctiletý učeň své oběti zasadil celkem osmnáct ran.

Potvrdila to vyšetřovatelka případu Lenka Maryšková. "Zjistilo se to při soudní pitvě. Všechny rány samozřejmě nebyly smrtelné. To je jasný fakt. Další okolnosti budou nezvratné až po výpovědi všech svědků," řekla v pátek policejní komisařka.

Přestože celý útok mohl trvat i půl minuty, není podle expertů pravděpodobné, že by vraždě mohli zabránit spolužáci ve třídě.

"Myslím si, že spolužákům se nedá vyčítat, že nezasáhli. To je situace, na niž nejsme absolutně připraveni. To muselo být strašně rychlé. Ten okamžik překvapení pohltí několik rozhodujících vteřin. Pak už je všechno hotovo a oběti se nedá pomoci," řekla uznávaná policejní psycholožka Ludmila Čírtková.

Ředitel školy Leoš Říha v pátek přiznal, že o intenzitě brutálního útoku věděl již od pondělka. "Byl jsem na místě činu, takže jsem o tom věděl. Takový útok nemá nic společného s afektem, to se prostě nedá běžným způsobem vysvětlit. Je to selhání jednotlivce a těch osmnáct ran to dokládá," řekl Říha. Podle něho se útok nedal žádným způsobem očekávat.
 
Policejní psycholožka Ludmila Čírtková říká, že bez znalostí detailů se jen obtížně odhaduje, na co učeň při útoku myslel.

"Ve hře by mohla být velmi silná emoce, která byla v momentě první rány uvolněná a vedla k odblokování toho, co bylo v člověku nashromážděno za dlouhou dobu. Někdy se ve staré kriminalistické literatuře mluví o takzvaném blood rausch (krvavé opojení). Pachatel se při první krvavé ráně dostane do stavu rauše a bodá hlava nehlava," řekla Čírtková.

Takový "mechanismus" podle ní funguje především u lidí, kteří se jeví jako tiší, plaší a dá se na nich dříví štípat. Vyšetřovatelka případu Lenka Maryšková potvrdila, že útočníkovi hrozí až pět let vězení.

"Horní hranice pro mladistvé je pět let a u činů, za které by dospělý mohl dostat výjimečný trest, pět až deset let," řekla. Na otázku, jak se obviněný student chová ve vazbě, Maryšková řekla: "Své dojmy z vyšetřování nebudu prozrazovat.
Mohu jen sdělit, že jeho výslech probíhá bez jakýchkoliv komplikací."


Video