Ultralehké letadlo se zřítilo nedaleko hradeckého letiště. Ilustrační snímek

Ultralehké letadlo se zřítilo nedaleko hradeckého letiště. Ilustrační snímek | foto: Jan Kostík (HZS Praha)

U Hradce Králové se zřítil ultralight, pilot nepřežil

  • 10
Nedaleko královéhradeckého letiště se zřítilo ultralehké letadlo. V troskách zemřel podle prvních informací jeden člověk. Podle svědků se stroji vypnul motor a hned poté šel ultralight střemhlav k zemi. Po dopadu vzplál, stoupal z něj hustý sloup dýmu.

"Padal přímo k zemi. Bouchlo to a z letadla se začalo kouřit. Myslím si, že pilot neměl šanci to přežít," říkal těsně po nehodě zaměstnanec nedaleké prodejny stavebnin Přemysl Šplíchal.

Na místě zasahovalo podle reportéra MF DNES asi deset policistů, přiletěl i vrtulník záchranářů. Pilotovi už se ale nedalo pomoci.

"Pilot na místě zemřel. Letadlo, zřejmě hornoplošník, je zcela shořelé. Startovalo ve čtvrt na tři z hradeckého letiště. Nevíme, jak dlouho bylo ve vzduchu," uvedl na místě policejní vyšetřovatel Milan Pavliš.

"Jednalo se o pětatřicetiletého muže z okresu Hradec Králové. Bližší informace zatím nemáme," sdělila tisková mluvčí policistů Anna Pešavová.

Tři lidé z nedalekého letiště se při hašení požáru nadýchali zplodin. Záchranáři je převezli na pozorování do nemocnice, řekla mluvčí hasičů.

Ředitel akciové společnosti Letecké služby Hradec Králové, která provozuje hradecké letiště, Tomáš Kvítek pouze potvrdil, že ultralehký letoun startoval z Hradce Králové. "K nehodě se nebudu vyjadřovat," řekl Kvítek.

"Letadlo startovalo ve 14:15 z hradeckého letiště. Nevíme ale, jak dlouho zůstalo ve vzduchu," uvedl pro MF DNES vyšetřovatel Milan Pavliš s tím, že hasiči dostali informaci o nehodě kolem 15. hodiny. 

Vrtulník přiletěl na místo zbytečně a na zpáteční cestě, jen několik set metrů od místa pádu letadla, přistával, aby jeho posádka pomohla oběšenému muži. I v druhém případě to bylo zbytečné.

"Muž byl již mrtvý. Na místě se našel i jeho batoh, ale totožnost zatím neznáme. Sebevraždu musí potvrdit soudní pitva a další vyšetřování," uvedla Pešavová.

K nehodám ultralehkých letadel vyjíždějí záchranáři v republice několikrát ročně. Například 7. července se zřítilo ultralehké letadlo na letišti v Dolním Benešově na Opavsku, muž a žena polské národnosti, kteří byli na palubě, utrpěli lehká zranění.

V Královéhradeckém kraji naposledy spadlo ultralehké letadlo letos v červnu. V jeho troskách zemřeli ve Vokšicích na Jičínsku dva letci ve věku 46 a 32 let. Příčina nehody se stále vyšetřuje.

, ,

Video