Tragická nehoda na nádraží v Moravanech na Pardubicku

Tragická nehoda na nádraží v Moravanech na Pardubicku | foto: HZS Pardubického kraje

Strojvůdci podali kvůli nehodě v Moravanech trestní oznámení

  • 19
Federace strojvůdců podala v souvislosti s květnovou železniční nehodou v Moravanech na Pardubicku trestní oznámení na neznámého pachatele. Strojvůdci odmítají používat zabezpečovací zařízení ESA 11, které mohlo zavinit tragickou nehodu, při které zahynul jejich kolega.

Federace vyzvala ministra dopravy, aby odvolal šéfa Drážního úřadu. Informovala o tom televize Nova.

Na zelenou přijela do stanice Moravany 19. května lokomotiva společnosti ČD Cargo a narazila do osobního vlaku. Strojvůdce zemřel. Zjistilo se, že zelenou rozsvítilo zařízení ESA 11. Vlak, který už byl ve stanici, totiž při brzdění silně pískoval, písek se pak nabalil na kola, ta ztratila kontakt s kolejemi a ESA přestala vlak vidět. - čtěte Za nehodu vlaků v Moravanech mohl zřejmě písek na trati

Federace strojvůdců tvrdí, že by ESA neměla ve chvíli, kdy přestane vlak vidět, automaticky rozsvítit zelenou. Prý by měla dát zelenou až ve chvíli, kdy se ztracený vlak objeví na sousedním úseku.

Podle Novy jsou odpovědnými organizacemi České dráhy, Drážní úřad a výrobce zabezpečovacího zařízení společnost AŽD Praha. Ty se k případu odmítají vyjadřovat.

Federace strojvůdců požaduje po ministru dopravy Aleši Řebíčkovi, aby odvolal šéfa Drážního úřadu Pavla Kodyma. Nelíbí se jim, že po nehodě prohlásil, že se "naštěstí ještě zas nic tak vážného nestalo".

"Rozhodně odmítáme jakékoli zlehčování situace. Pan ministr Řebíček si pana Kodyma tento týden zavolá k podání vysvětlení," řekl Nově mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka. Vyšetřování nehody se má údajně zrychlit z původních dvou měsíců na jeden.

,

Video