Plasty, tříděný odpad

Plasty, tříděný odpad - Plasty, tříděný odpad | foto: MF DNES

Sprejera vyhnal ze skrýše v kontejneru slzný plyn

  • 129
Čtrnáctiletý sprejer ve středu odpoledne prchal před policisty. Při honičce se schoval v kontejneru na odpad. Když ho policista objevil, vší silou držel víko a odmítal vylézt. Vyhnal ho až slzný plyn.

Honičku odstartoval po patnácté hodině telefonát Plzeňana, který si v Lobezské ulici všiml mladíka s kapucí na hlavě. Hoch stříkal nápis na mostní pilíř. Když k mostu přijížděla přivolaná policejní hlídka, dal se na útěk.

Z auta za ním vystartoval jeden z policistů. Mladík se dal na útěk a i když na něj policista opakovaně křičel, aby zastavil, vše bylo marné. Dvojice proběhla Blatenskou ulicí, pak mladík zmizel policistovi z dohledu.

Po chvíli policista zjistil, že se školák ukryl jen pár metrů před ním. Z plastového kontejneru na odpadky uslyšel šramot.

"Policista pootevřel víko, v popelnici spatřil mladíka, který před ním utíkal. Ten se ale nehodlal jen tak vzdát. Poklop uzavřel, vší silou jej držel a nechtěl jej pustit. Protože ignoroval i další zákonné výzvy policisty, policista použil slzotvorný prostředek. Až pak mladík odpor vzdal," popsal případ mluvčí plzeňské policie Jaroslav Ibehej. 

Když policisté ověřovali totožnost chyceného sprejera, byli překvapení. Klukovi je teprve čtrnáct let. Okamžitě ho odvezli do nemocnice. Lékaři potvrdili, že mladíkovi použití slzotvorného spreje neublížilo.

Protože není trestně odpovědný, po skončení vyšetřování policisté případ odloží.

V posledních dvou týdnech skončili na policejních služebnách v Plzni hned dvě party sprejerů. Dva třináctileté kluky chytili městští strážníci v Plzni-Liticích, partu šestnáctiletých sprejerů naháněli policisté a strážníci ve čtvrti Skvrňany, kde stříkali na garáže.


Video