Pojdl nebude muset dále splácet 30 tisíc korun pokuty. Ilustrační foto.

Pojdl nebude muset dále splácet 30 tisíc korun pokuty. Ilustrační foto. | foto: MF DNES

Soud zrušil trest za dopisy s urážkami státu

  • 6
Nejvyšší soud zrušil rozsudek nad Pavlem Pojdlem. Byl souzen za to, že opakovaně tituloval soudce a policisty hanlivými a vulgárními výrazy. Nejvyšší soud ale našel v rozsudcích nižších instancí chybný výklad pojmů pomluva a útok na státní orgán.

Případ se proto vrací k dalšímu projednávání a Pojdl nebude muset dále splácet 30 tisíc korun pokuty.

Podnět k prošetření věci podalo Nejvyššímu soudu ministerstvo spravedlnosti.

Pojdl rozeslal faxem několik desítek urážlivých dopisů, někdy je doručoval i osobně. Adresáty byli soudci, policisté, ale i bývalá mluvčí ministerstva dopravy Ludmila Roubcová. Pojdl ji označil za kecalku, žvatlalku, parazita rozpočtové sféry, ale také za lidskou zrůdu.

"V podobném duchu se nesly i další urážky policistů a soudců," řekla ve středu při projednávání případu soudkyně Danuše Novotná.

Naznačila, že v řadě bodů obžaloby je Pojdl i podle Nejvyššího soudu vinen, ale kvůli několikanásobné chybné kvalifikaci pomluvy a útoku na státní orgán musel být zrušen celý rozsudek.

"Nejvyšší soud podá instruktivní sdělení, jak na věc dále nahlížet," řekla Novotná.

Pojdl: Chci napravit stav věcí veřejných
Pavel Pojdl se řízení nezúčastnil, poslal ale soudkyni třicetistránkový dopis, ve kterém líčí svůj pohled na stav českého státu.

Soudkyně se nezmínila, jestli i v tomto dopise byly hanlivé výrazy. Pojdl, který žil přes 30 let v americkém exilu, často kritizuje dění v České republice. Kvůli urážkám čelí několika soudům.

"Silná slova používám proto, že na slušnou mluvu nikdo neslyší," hájí se Pojdl ve spisu. Vrátil se prý ze Spojených států s úmyslem napravit stav veřejných věcí v České republice.

Podle posudku znalce je duševně zdráv, ale jeho mysl je komplikovaná - snadno podléhá afektu, je dráždivý a má velké sebevědomí.

,

Video