Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Reportáž skončila 5. 9. 2013 14:31

Soud s Davidem Rathem

Soudní proces s exposlancem Davidem Rathem a dalšími 10 obviněnými je v plném proudu. Hlavním bodem úterního programu je vyhlášení rozhodnutí o žádostech Kateřiny Pancové a Petra Kotta o propuštění z vazby. Následně soud vyslechne první svědky.

11:45
Tomáše Novotného se po přestávce ptá David Rath. "Kontrolovali jste ještě něco jiného, než jen ceny obvyklé?" Ano, byla dohoda, že se bude kontrolovat i hospodárnost," odpověděl mu šéf Regionální rady.
11:17
Petra Paroubková v rozhovoru s novináři označila průběh procesu za absurdní. Soudce by si podle ní mohl sednout vedle státního zástupce. Ona sama se prý bude snažit, aby se na průběh hlavního líčení přišli podívat zástupci mezinárodních nevládních organizací. Avizovala také, že odpoledne se k soudu přijde podívat i její manžel Jiří Paroubek.
11:03
Soudce Pacovský přerušil výslech Novotného a vyhlásil 20minutovou pauzu.
10:57
Nyní své dotazy pokládají obhájci obžalovaných manažerů zdravotnických firem.
10:42
Po dlouhém výslechu Novotného Černým se ptá advokát Pancové a Kotta Tomáš Sokol. Zajímá ho, jestli by byla žádost vrácena pouze při podezření nebo po potvrzení, že se stal nějaký trestný čin. "Ne, samozřejmě si to nějak prověřujeme," odpověděl mu Novotný.
10:26
"Žadatel může zahájit stavbu, aniž by byla kontrola na Úřadu regionální rady ukončena," osvětluje na dotaz Černého Novotný.
10:21
"Údajně jsou prý nějaké problémy s tou věcí Buštěhrad, nevíte o tom něco?" ptal se Rath. Dodal, že by se mu 18. května jako datum poklepání na základní kámen hodil. Novotný mu odpověděl, že to není žádný problém.
10:20
Hovor zachycoval telefonát mezi Rathem a Novotným. Rath po šéfovi Úřadu regionální rady chtěl vědět, v jakém stavu je kontrola a že by rád poklepal 18. května na základní kámen.
10:17
Černý po několika minutách dotazů na to, co znamenají řádky a sloupečky v tabulkách v protokolech z kontrol chce nechat přehrát jeden z odposlechů ze 4. května 2012. Soudce mu odpověděl, že přehrání nyní není technicky možné. Černý však argumentuje tím, že přepis tohoto hovoru ve spisu chybí.
10:02
Po Jirátovi se ptá Rathův obhájce Adam Černý. Nechal Novotnému předložit protokol z kontroly zadávacího řízení k buštěhradské zakázce.
09:54
Čtení části výpovědi Salačové skončilo. Jirát se ptá, jestli ROP měl v době přezkoumávání dokumentace povědomí o tom, že projektová dokumentace je šita na míru jedné firmě. Novotný odpovídá, že ne. V případě, že by to úřad věděl, musela by být žádost zamítnuta. "Pokud je podezření na trestný čin, v tom okamžiku nesmíme absolutně nic dalšího proplácet," popisuje Novotný.
09:42
Státní zástupce nyní Tomáši Novotnému čte části výpovědi Ivany Salačové. Konkrétně část, kde Salačová hovořila o schůzkách s Kateřinou Pancovou, Petrem Kottem, Pavlem Drážďanským a Václavem Procházkou,
09:36
Na dnešní jednání se přišla podívat i Petra Paroubková.
09:29
Soudce se nyní Novotného ptá, kteří jeho podřízení na vyhodnocování zakázky k buštěhradskému zámku pracovali.
09:24
"Kolik procent žádostí bylo za cenu vyšší, než je cena obvyklá?" ptá se soudce. "Zanedbatelná nebyla, řekněme, že se blížila třetině. Středočeský kraj se nijak nevymykal," odhadl ředitel středočeského ROPu.
09:20
Soudce Pacovského zajímá, jak ROP zjišťuje, jestli jsou ceny obvyklé. "Najdeme si experta v dané oblasti, který zpracuje posudek," odpověděl mu Novotný.
09:17
"My jsme zavedli v roce 2009 ve spolupráci s výborem Regionální radě a jejím předsedou panem Rathem systém hodnocení hospodárnosti. V tom si troufnu říct, že jsme nejdál v České republice," odpovídá Novotný na dotaz soudce, jestli ROP při hodnocení používá nějaký software.
09:12
Novotný poté začal popisovat, co je náplní jeho práce a obecně o činnosti ROPu.
09:09
Začíná se stejně jako v předchozích případech - vztahem k jednotlivým obžalovaným. Pracovně se znal s Davidem Rathem, Kateřinou Pancovou i Petrem Kottem. Ostatní obžalované nezná, pouze s Martinem Jirešem z firmy Puro-klima jednal v roce 2009. Netýkalo se to však ani jedné ze zakázek, které se u soudu probírají.
09:06
Jako první ze svědků bude vypovídat šéf Úřadu regionální rady, ROP Střední Čechy Tomáš Novotný.