Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Reportáž skončila 5. 9. 2013 14:31

Soud s Davidem Rathem

Soudní proces s exposlancem Davidem Rathem a dalšími 10 obviněnými je v plném proudu. Hlavním bodem úterního programu je vyhlášení rozhodnutí o žádostech Kateřiny Pancové a Petra Kotta o propuštění z vazby. Následně soud vyslechne první svědky.

09:02
Dnes bude soud pokračovat ve výsleších svědků. Jako první bude vypovídat Johana Novotná, za Rathova hejtmanství šéfka oddělení veřejných zakázek.
08:55
Dobré ráno, vážení čtenáři. Vítáme vás už u patnáctého dne soudu s Davidem Rathem a dalšími obžalovanými.
Úterý, 3. září
15:15
Tím pro dnešek online reportáž ze soudu s Davidem Rathem končí, opět ji budete moci sledovat zítra. Děkujeme za pozornost.
15:13
K výslechu Oldřicha Vytisky se nechtěl vyjádřit nikdo z obžalovaných, soudce Pacovský proto pro dnešek jednání přerušil, pokračovat se bude zítra od 8:45.
15:06
Čtení výpovědi už trvá přes půl hodiny. Vytiska se v ní vyjádřil například k vztahům s Kateřinou Pancovou. S tou se bývalý vedoucí odboru regionálního rozvoje setkal zhruba desetkrát. O Buštěhradu s ní však nemluvil nikdy.
14:37
Soudce pacovský nyní čte Vytiskovu výpověď z přípravného řízení. Stejně jako v případě předchozího svědka Davida Petržílka podle něj obsahuje pasáže, v nichž byl Vytiska konkrétnější než dnes.
14:32
Rath nechal ukázat Vytiskovi materiál, který tehdejší vedoucí odboru regionálního rozvoje adresoval prvnímu dnešnímu svědkovi Jiřímu Peřinovi. Je v něm napsáno, že konečná cena nesmí za rekonstrukci zámku přesáhnout 218 milionů.
14:21
Nyní se bude ptát David Rath. "Kolik rekonstrukcí historických památek jste zpracovával?" zeptal se politik s tím, jestli mu v tomto kontextu přišla cena za opravu Buštěhradu přiměřená. "Zámek byl v dezolátním stavu a cena se v prvních nástřelech pohybovala od 200 do 400 milionů," odpověděl mu Vytiska.
14:12
Advokáta Pancové a Kotta Tomáš Sokol se ptá na mechanismy při schvalování zakázek
14:03
Ani podle Vytisky nebylo možné, aby byly zakázky Středočeského kraje manipulovány.
13:56
Advokát Davida Ratha Roman Jelínek se ptá na to, jak došlo ke sloučení projektu na rekonstrukci stavby a interiérů. Podle Vytisky totiž zpočátku šlo o oddělené projekty.
13:47
Na dotaz státního zástupce Petra Jiráta týkající se opravy hostivického gymnázia Vytiska odpověděl, že s touto zakázkou nepřišel do styku.
13:44
Za celou dobu své práce na odboru se prý Vytiska nesetkal se zadávacím řízením "šitým na míru".
13:35
"Vstupoval nějak do průběhu zakázky Petr Kott?" ptá se soudce Pacovský. "Nevstupoval," odpovídá Vytiska. Stejně to probíhá v případě Kateřiny Pancové. David Rath prý v souvislosti s Buštěhradem s Vytiskou zhruba třikrát mluvil, úředník ho seznamoval se záměrem. Rath prý sice nějaké své názory sdělil, ale nebyl sám, k budoucímu využití se vyjadřovali i další lidé.
13:26
Původní cenu rekonstrukce si Vytiska nepamatuje. První projekt byl za zhruba 200 milionů, byly v něm však chyby, Vytiskův odbor ho proto vrátil. Následná částka se podle bývalého úředníka snížila o zhruba 30 až 40 milionů.
13:19
Opět se začíná vztahem k jednotlivým obžalovaným. Stejně jako předchozí svědci, ani Vytiska nezná nikoho jiného než Davida Ratha a Kateřinu Pancovou.
13:16
Líčení bude po pauze pokračovat. Soudce vyzval Oldřicha Vytisku, aby se postavil do "ohrádky" pro svědky.
12:38
Po přečtení Petržílkovy výpovědi by měl následovat výslech bývalého vedoucího odboru regionálního rozvoje Oldřicha Vytisky. Ještě před ním však soudce vyhlásil 25minutovou pauzu.
12:31
Petržílkova výpověď je zmíněna v obžalobě. Státní zástupce Petr Jirát upozornil zejména na fakt, že v době vypsání zakázky na rekonstrukci buštěhradského zámku nebyla hotová projektová dokumentace.