Radek Komárek

Radek Komárek - Radek Komárek, který zranil lékaře, u soudu v Rakovníku. (18. února 2005) | foto: Lenka Hamšíková, MF DNES

Soud potrestal útok na lékaře 2 lety

  • 15
Dvěma lety vězení potrestal Okresní soud v Rakovníku napadení záchranáře. Útočník loni v létě v kempu Višňová u Roztok zlomil lékaři nos a způsobil mu otřes mozku. V minulosti se zpovídal ze dvou loupeží a v době, kdy zranil zdravotníka, byl už dva měsíce v podmínce.

Rána pěstí lékaři záchranné služba přišla Radka Kománka draho. Devatenáctiletého mladíka z Kladna okresní soud v Rakovníku poslal na dva roky do vězení s ostrahou.

Kománek navíc musí uhradit přes 13 tisíc korun pojišťovně. "Přestože se obviněný přiznal, v jeho jednání nevidím přestupek, ale vážný trestný čin," uvedl ve zdůvodnění rozsudku soudce Stanislav Kos.

"Navíc se incident stal v době, kdy byl Kománek podmínečně propuštěn z vězení, kde pobýval za loupež."

Obhájce Lukáš Pech se proti rozsudku na místě odvolal.

K útoku na lékaře záchranné služby Pavla Rusého došlo loni v srpnu v kempu Višňové na Rakovnicku. Lékaři tam vyjeli po ohlášení dispečinku, že je tam v bezvědomí mladý muž.

Po příjezdu našli skupinu opilých mladíků, kteří se dožadovali ošetření jejich kamaráda Michala Kománka. Ten však ošetření odmítal a lékaře slovně napadal. Ti se proto rozhodli k odjezdu.

Před odjezdem sanitky bratr Michala Kománka udeřil Pavla Rusého do obličeje a způsobil mu zlomeninu nosu, odřeniny v obličeji a otřes mozku.

"Z nosu mi tekla krev, dva dny jsem ležel v nemocnici a osm dnů jsem musel zůstat v domácím ošetření," popisoval Rusý následky zranění.

Radek Kománek se pokoušel hájit, že dal lékaři pouze facku. "Bál jsem se o bratra a byl jsem v šoku," vysvětloval již dvakrát trestaný mladík důvod, proč Rusého napadl.

Soudní znalec však potvrdil, že následky útoku na lékaře svědčí o velké intenzitě úderu.

,

Video