Vrazi ukradli Natolimu peníze a cennosti.

Vrazi ukradli Natolimu peníze a cennosti. | foto: Policie ČR

Soud poslal možné vrahy italského maršála do vazby

  • 1
Pražský soud uvalil vazbu na manželský pár obviněný z lednové vraždy pětašedesátiletého maršála italských karabiniérů ve výslužbě Giovanniho Natoliho. Podle úřadů chtěli Chovancovi odcestovat do zahraničí s cirkusem. Slovenskému páru hrozí 12 až 15 let vězení.

"Důvodem uvalení vyšetřovací vazby byl možný útěk manželů Chovancových," řekl soudce Petr Fassati. Monika a Vladimír Chovancovi Natoliho podle policie zavraždili s motivem ukrást mu peníze a cennosti.

"Oba manželé byli obviněni z vraždy ve druhém, přísnějším odstavci, protože zřejmě jednali v úmyslu získat majetkový prospěch," řekla žalobkyně, která má případ na starosti.

Výjimečný trest manželům nehrozí, protože dosud nebyli v ČR trestáni. Chovanec byl stíhán pouze na Slovensku, a to v letech 1983 a 2004 kvůli údajným neshodám s bývalou manželkou.

Ani jeden z manželů se nepřiznal. "Oba odmítli vypovídat na policii i dnes u soudu," uvedl Fassati.

Natoli byl v Praze zavražděn na konci ledna. Policie objevila jeho tělo po telefonátu obyvatel domu, kde žil. Z bytu údajně zmizely peníze, hodinky a řetízek.

V poslední dnech před smrtí se kolem Natoliho podle svědků pohybovala neznámá blondýna, pravděpodobně jednatřicetiletá Monika Chovancová. Úkladnou vraždu má podle policie na svědomí i se svým šestačtyřicetiletým manželem Vladimírem. Po činu však zmizeli, proto byl na ně vydán eurozatykač. - více zde

Chtěli utéct s cirkusem
Po pondělním odvysílání relace o podezřelých v TV Nova se policistům přihlásilo několik svědků, kteří informovali o pohybu Chovancových. Kriminalisté se dozvěděli, že se nechali najmout k cirkusu, s nímž měli několik dní cestovat po ČR.

Na základě svědectví pak policie v úterý 27. června večer dopadla pár v Havlíčkově Brodě na Vysočině a ještě během noci byli oba převezeni k výslechu do Prahy. "To zadržení bylo otázkou patnácti minut," popsal bezproblémový průběh zatýkání Josef Lottes z pražské policejní "mordparty".

"Přišli a měli zájem u nás pracovat," uvedl ve středu Jaromír Joo, ředitel cirkusu Jo-Joo, který právě hostuje v Havlíčkově Brodě. Právě tam Chovancovy zatkla běžná policejní hlídka.

"Tvrdili, že chtějí cestovat a být spolu," uvedl Joo. Když jeho matka viděla televizní zprávy, upozornila syna. Ten kolem maringotky rozestavěl pár lidí, aby podezřelým případně zabránili v útěku.

"Na Chovancové bylo vidět, že to snad už i čekala, Vladimír se při zatčení bránil, že neví, co se děje a proč by měl být zatčen," popsal Joo.

,

Video