Roman Vainer podle rozhodnutí soudu CzechTek 2004 neorganizoval.

Roman Vainer podle rozhodnutí soudu CzechTek 2004 neorganizoval. | foto: Jiří Bervida, MF DNES

Soud osvobodil údajného organizátora CzechTeku 2004

  • 35
Tachovský okresní soud v pátek zprostil viny údajného organizátora předloňské technoparty CzechTek Romana Vainera. Nedokázal mu, že zorganizoval na Tachovsku akci, jejíž účastníci způsobili na soukromých pozemcích statisícové škody. Státní zástupce se proti rozsudku odvolal.

Případ tak bude řešit Krajský soud v Plzni. Státní zástupce vinil sedmatřicetiletého muže z toho, že se společně s dalšími neznámými lidmi podílel na přelomu července a srpna na organizaci festivalu CzechTek 2004 u Boněnova na Tachovsku. - více zde

Akce se konala na zhruba 100 hektarech luk bez svolení jejich majitelů. Zemědělci Lubor Lúdik a Ivo Kožíšek, kteří si louky pronajali, nikomu pořádání akce nepovolili. Škoda byla vyčíslena téměř na 790 tisíc korun. Podle spisu Vainer jako organizátor vybral peníze na úklid luk.

Vainer ale tvrdil, že na technoparty přijel jako běžný účastník. Nic prý neorganizoval a žádnou škodu nezpůsobil. K pátečnímu jednání nedorazil, soud vynesl verdikt v jeho nepřítomnosti.

Pro usvědčení neměl dostatek důkazů. "Nebylo prokázáno, že Vainer byl organizátorem technoparty. Vybíral sice peníze na úklid a vyjednával s policisty, ale to nedokazuje, že akci zorganizoval a způsobil tak uvedenou škodu. Škodu způsobil člověk, který účastníky na technoparty pozval. Podle soudu to obžalovaný Vainer nebyl," uvedl soudce Jan Kříž.

Technoparty začala na louce u Boněnova 30. července 2004, během víkendu se tam podle odhadu sjelo deset tisíc příznivců elektronické hudby.

Vainer nikoho nepozval, jen uklízel louku
Policie se party pokusila ukončit už v neděli 1. srpna, což se jí nepovedlo. Odjela ale velká většina účastníků festivalu. V úterý 1. srpna přišly ke slovu obušky a zabavování aparatury. Vainera policie zadržela několik dní po ukončení technoparty.

"Angažoval jsem se pouze tím, že jsem se snažil, aby byly pozemky uvedeny do původního stavu. Žádné organizátory neznám, na internetové stránky technařů nemám přístup," řekl ve své původní výpovědi Vainer v přípravném řízení.

Před soudem už nevypovídal. Za poškozování cizí věci mu hrozily až tři roky vězení. Státní zástupce požadoval podmíněný trest.


Video