Nejpřímější důkaz proti Lakatošovi - pachové stopy - podle soudu nestačí. Ilustrační foto.

Nejpřímější důkaz proti Lakatošovi - pachové stopy - podle soudu nestačí. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Soud osvobodil údajného krále strakonických zlodějů

  • 35
Byl to jeden z největších úspěchů strakonických kriminalistů. Na konci roku 2005 dopadli Michala Lakatoše, který podle nich vykradl přes tisícovku chat a chalup v okolí. Teď ale přišla studená sprcha. Soud místo vyměření až osmi let Lakatoše osvobodil pro nedostatek důkazů.

Před zatčení policií žil tehdy pětačtyřicetiletý Lakatoš v Dobrši na Strakonicku. Chaty a chalupy měl podle kriminalistů vybírat deset let.

Lakatoš měl krást skoro všude, kam ze svého domu v Dobrši na kopci dohlédl. Při domovní prohlídce nalezli policisté kradené nářadí, motorové pily, sekačky, elektroniku, vybavení kuchyně i chodský kroj a stovky dalších věcí. Když přepočtete, že muži kriminalisté přisuzovali 1 200 vykradených domů, vycházelo to průměrně na jedno vloupání za každé tři dny.

Příběh se začal podivně odvíjet už po zatčení na konci roku 2005. Po dvanácti dnech Lakatoše z vazby propustila strakonická státní zástupkyně Věra Smíšková. Vysvětlila, že nejsou důvody pro vazbu a stíhání bude pokračovat na svobodě. Neobávala se ani toho, že by Lakatoš sháněl faktury či účtenky na kradené věci a tvrdil, že jsou jeho.

"Obžalovaný Lakatoš byl zproštěn obžaloby pro důkazní nouzi. Je jasné, že trestné činy krádeže se staly, ale nebylo jednoznačně prokázáno, že by se jich dopustil obžalovaný muž. K činům se nedoznal a většina důkazů byla nepřímých," řekl soudce a mluvčí  strakonického soudu Tomáš Lis.

Nejpřímějším důkazem byla pachová stopa
Kriminalisté jsou z rozhodnutí soudu, zklamaní. Po muži, který kradl v okruhu až sedmdesáti kilometrů a do domů se dostával krumpáčem či sekerou, pátrali roky.

"Nakonec na případu po zatčení muže pracovali několik měsíců, je to ale rozhodnutí soudu. Vyslechli jsme desítky poškozených lidí, zajistili věci pocházející z trestné činnosti a měli i pachové stopy z vykradených domů," konstatuje strakonická policejní mluvčí Jaromíra Nováková.

Soudu to ale nestačilo, chyběly mu jasné důkazy, že za krádežemi stojí Lakatoš. Nejpřímějším důkazem byly totiž pouze pachové stopy a to pro odsouzení nestačí.

Proti rozhodnutí soudu nemá Lakatoš námitky
Že kauza skončí Lakatošovým osvobozením, nevěřil přitom nikdo. Ani lidé v Dobrši, kde muž už roky žil. "Vůbec to nebudu komentovat, to nemá cenu," sdělil Miroslav Churáň, starosta Drážova, pod který Dobrš spadá.

Podobně hovoří i Lakatošovi sousedé, kteří vzpomínají, jak obrovské manévry při jeho zatýkání v obci byly – desítky policistů a ve vzduchu policejní vrtulník. "To je hnus. Když ho zatkli, lidé své věci poznávali. Mě třeba někdo ukradl hlávky zelí z pole, sousedovi nářadí i lahev alkoholu a podobně. Jeho táta byl ale velmi schopný právník," uvedl jeden z obyvatel a demonstrativně si odplivl.

Lakatoš už v malé obci nebydlí. Svůj dům prodal a odstěhoval se podle místních do Prahy. V Černošicích u Prahy bydlí i jeho otec, advokát Michal Lakatoš. "Vím, že proti rozsudku můj syn nemá námitek, dám mu vaše číslo a když bude chtít, ozve se," vzkázal MF DNES po telefonu otec Lakatošův otec.

,

Video