Radovan Krejčíř - Podnikatel Radovan Krejčíř u Krajského soudu v Ostravě. (5. října 2004) | foto: MF DNES

Soud nepřiznal Krejčířovi odškodné za vazbu

  • 24
Radovan Krejčíř nedostane 200 tisíc odškodného za nezákonnou vazbu. Rozhodl o tom Vrchní soud v Praze, který zároveň potvrdil předchozí verdikt o nezákonnosti vazby. Miliardář seděl tři měsíce kvůli podezření z celních úniků. Při vyšetřování jiné kauzy policii utekl.

Podnikatel Radovan Krejčíř požadoval v žalobě na ochranu osobnosti šest milionů korun. Městský soud dal loni v červnu Krejčířovi a jeho rodině za pravdu, rozhodl však o odškodném pouze ve výši dvou set tisíc. - více zde

Odvolací senát nyní definitivně potvrdil verdikt o nezákonnosti vazby. Krejčířovi a jeho rodině však neuznal finanční odškodnění, které požadovali, a toto předchozí rozhodnutí soudu zrušil.

"Odvolací jednání potvrdilo názor soudu prvního stupně, že bylo porušeno právo na svobodu Radovana Krejčíře. Vrchní soud ale nepřiznal Krejčířovi odškodné," řekl iDNES mluvčí vrchního soudu Jan Fořt.

Podle soudu Krejčířově rodině stačila morální satisfakce, která se jí dostala po rozhodnutí Ústavního soudu, že vazba je nezákonná.

Krejčíř byl ve vazbě dvakrát. Poprvé tam strávil půl roku kvůli obvinění z půlmiliardového celního úniku. Ústavní soud poté uznal, že tři měsíce pobýval v cele nezákonně, a z vazby ho pustil.

Po uplynutí zákonné tříměsíční lhůty mu totiž vazbu prodloužil soud. Podle Ústavního soudu však není kompetentní vazbu v přezkumném řízení prodlužovat, to může jen státní zástupce, který tak neučinil.

Radovan Krejčíř je stíhán v několika trestních kauzách. Policie ho obvinila z přípravy podvodu a přípravy vraždy celníka. Během domovní prohlídky v jeho černošické vile ale Krejčíř 18. června uprchl. - rekonstrukce útěku zde

Policii stále uniká i přesto, že po něm pátrá zvláštní tým "lovců lebek". Inspekce ministra vnitra navrhla obvinit za Krejčířův útěk velitele zásahu. - více zde

INFOGRAFIKA: LUXUSNÍ KREJČÍŘOVA VILA
kurty, klece pro zvířata, podzemní chodby
,

Video