Silný otřes uvěznil horníky

  • 16
Čtyři horníky uvěznil silný otřes v dole Lazy na Karvinsku. Všechny se podařilo vyprostit. K poslednímu se záchranáři dostali až po několika hodinách. "Otřes zasáhl čelbu v hloubce 800 metrů pod zemí a způsobil zborcení důlního díla," řekl mluvčí OKD Radek Chalupa.

V místě otřesu podle Chalupy zrovna čtyři horníci připravovali takzvanou prorážku porubu. Otřes nastal po půl čtvrté odpoledne.

Tři horníky se záchranářům podařilo do večera vyprostit jen s mírnými zraněními. K poslednímu se dostali až po několika hodinách.

"Poslední nalezený horník má zlomenou nohu. Sanitka ho dovezla do nemocnice," upřesnil iDNES Chalupa.

Čtvrtý horník podle něj zůstal za hromadou zborceného kameniva a kusů železa. Ještě po více než pěti hodinách záchranářských prací, nebylo jasné, zda muž neštěstí přežil.

"Záchranáři se k němu marně snaží dostat," uvedl mluvčí.

Důlní otřes je nepředvídatelný přírodní úkaz, jemuž lidé nedokáží bezpečně zabránit. V dolech čas od času způsobí neštěstí, často k těmto jevům dochází v dolech na Karvinsku.

V polovině února se v dole Darkov smrtelně zranil pětatřicetiletý hornický předák. Při práci v hloubce asi 800 metrů pod zemí byl přitlačen k bočnímu plechu stěnového dopravníku. Cestu vrtulníkem do nemocnice zraněný nepřežil. Více čtěte ZDE.

,

Video