Šéf kriminálky se nenechá zastrašit

  • 1
Přerov - Šéf hospodářské kriminálky v Přerově řekl, že se výbuchem pod svým autem zastrašit nenechá. "Je třeba počítat se vším. Ukázalo se zároveň, že policisté nejsou moc dobře chráněni," říká detektiv, který z důvodů bezpečnosti nechce zveřejňovat své jméno.

Jaký je to pocit, když vám vyletí auto do povětří?
Velice nepříjemný. Já jsem to auto používal na cesty do práce, a to v podstatě v jakoukoliv dobu. Práce kriminalisty se totiž nerozlišuje na den a noc. Klidně jsem do auta mohl zrovna sednout a stát se obětí výbuchu.

Už vám v minulosti kvůli vaší práci někdo vyhrožoval?
Nějaké otevřené výhrůžky jsem nezaznamenal. Na druhé straně je jasné, že v kruzích, po kterých jsme šlapali, jsem oblíbený v žádném případě nebyl. To se ale nedá nic dělat, policie je represivní složka.

Takže výbuch byl akcí podsvětí proti vám?
Je to jen jedna z verzí. Žádný stoprocentní důkaz pro to zatím není. Osoba jednoho z obviněných mladíků ale skutečně naznačuje, že za výbuchem není žádná soukromá záležitost.

Jaký měl výbuch vliv na práci policie, necháte se zastrašit?
V žádném případě, ale ukazuje se, že je potřeba počítat se vším. Ukázalo se také, že policisté nejsou moc chráněni například, co se týče právní ochrany nebo náhrady škody. My rozkrýváme závažnou hospodářskou trestnou činnost, kde se točí obrovské peníze. Když někomu zabráníte vést pohodlný život, asi na vás bude dost nabroušený. A čím menší město, tím je ochrana policistů menší. To je problém pro vládu a pro poslance, ale v podstatě se tím nikdo nezabývá.

Vy jste ale po výbuchu měl ochranku, ne?
Zvýšený dohled jsem měl.


Video