Muchomůrka hlízovitá se po požití neprojevuje výraznými nevolnostmi. Když se projeví, bývá už pozdě.

Muchomůrka hlízovitá se po požití neprojevuje výraznými nevolnostmi. Když se projeví, bývá už pozdě. | foto: Profimedia.cz

Sedmiletá dívka se otrávila gulášem s muchomůrkou

  • 332
V ostravské fakultní nemocnici zemřela sedmiletá dívka na následky otravy z hub. Na dětské oddělení ARO se dostala až několik dní poté, co snědla jídlo z hub, v němž byla jedovatá muchomůrka hlízovitá. Dítě už bylo v kritickém stavu, lékaři mu nedokázali pomoci.

Rodina z Ostravy snědla o víkendu houbový guláš, po kterém se dívce a jejímu tříletému bratrovi udělalo špatně. V pondělí ráno praktická lékařka pojala podezření na virózu.

Ještě v noci převezli rodiče dívku do Městské nemocnice Ostrava. "Rodiče sdělili, že dítě zvrací, což je v létě u malých dětí běžné. Protože i přes aktivní dotazování lékařů na dietní chyby nebyly zjištěny žádné závažné skutečnosti, bylo dítě po vyšetření propuštěno do domácího léčení s poučením rodičů," uvedla mluvčí nemocnice Anna Vidiševská.

V úterý 5. srpna dopoledne přišli rodiče s dítětem do nemocnice podruhé. Dítě bylo ve vážném zdravotním stavu, lékaři provedli další vyšetření a rodiče až poté na opětovný konkrétní dotaz lékaře uvedli, že v sobotu jedli houby, které sbírala celá rodina včetně dětí. Dívka jedla jídlo připravené z hub opakovaně po dva dny.

Lékaři okamžitě kontaktovali specializované pracoviště ve Fakultní nemocnici v Ostravě-Porubě a zařídili převoz. Teprve v noci, několik dní po požití hub, se tak dívka ocitla na specializovaném pracovišti. "Dívence už selhávaly orgány," řekl ČT24 primář dětského ARO Radim Hladík.

Laboratorní testy ukázaly, že se dítěti stal osudným jeden z poddruhů muchomůrky hlízovité, která se po požití neprojevuje výraznými nevolnostmi. Když se projeví, bývá už většinou pozdě. Pokud se lékař včas nedozví, že pacient jedl houby, končí otravy touto houbou tragicky.

Vyšetřením prošla celá rodina. Intoxikace se projevila u dívčina bratra. "Okamžitě byla zahájena léčba. V současnosti je jeho stav stabilizován a monitorován a zdravotní výsledky se zlepšují," dodala mluvčí.

Smrtí dívenky se zabývá policie. "Trestní oznámení v uvedené věci nebylo učiněno. Policie prověřuje okolnosti úmrtí z úřední povinnosti," vysvětlila ČTK policejní mluvčí.

, ,

Video