U plzeňského soudu se projednává vražda ruských uhlobaronů. Ilustrační foto.

U plzeňského soudu se projednává vražda ruských uhlobaronů. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Rus vykopal krajanům hrob, teď svědčí proti jejich vrahům

  • 3
V pátek přiletěl z Moskvy do Prahy důležitý svědek. Devětatřicetiletý Vladimir Ljubymov má u plzeňského soudu svědčit v případu vraždy dvou ruských uhlobaronů. Jejich mrtvoly byly v lednu objeveny v lese na Karlovarsku. Ljubymov jim zřejmě - aniž by o tom údajně věděl - vykopal hrob.

Ljubymova doprovodil na moskevské letiště policista ze speciálního útvaru pro boj s organizovaným zločinem. Na ruzyňském letišti si ho vyzvedli čeští policisté. Posadili hubeného muže v sáčku a sešlapaných sandálech do auta a odvezli ho do budovy plzeňského krajského soudu.

Krátce po poledni se nejistý Ljubymov postavil v doprovodu tlumočnice před soudní senát. "Státní zástupkyně požadovala, aby byl svědek vyslýchán jako utajený pod jménem Josef Novák. Soud s tím nesouhlasil, protože by stačila první slova a všichni by věděli, o koho jde," vysvětlil soudce Petr Poledne.

Rusové vraždili krajany pro peníze
Podle žalobkyně dva bohaté Rusy zavraždil Sergej Tarasov a Michal Fulnecký. Chtěli tak zakrýt zpronevěru milionu dolarů, které pro ně měli v Čechách investovat. Mrtvoly obou mužů pátrači objevili začátkem letošního ledna zahrabané na okraji lesa na Karlovarsku.

Svědek Ljubymov mluvil před soudem velice pomalu. Bývalý armádní výsadkář a steward v letadlech Aeroflotu chodil do školy s jedním z obžalovaných Rusů, s Michalem Fulneckým.

Ljubymov vykopal mrtvolám jámu
Když Ljubymov neměl peníze, Fulnecký ho zval do Čech, platil mu letenky i vízum. Dával mu i peníze, aby měl v Rusku z čeho žít. "Když jsem tu byl loni v dubnu, Michal pro mě přijel na letiště. Přespali jsme v Praze v jednom krásném domě, ve kterém byla krásná mladá žena. Pak jsme jeli na Karlovarsko. Zabočili jsme do lesa a Michal mi dal rýč a požádal mě, zda bych nevykopal jámu," popsal u soudu Vladimir Ljubymov.

"Říkal, že jsme na pozemku, který patří Rusům, a on potřebuje ukrýt nějaké dokumenty. Když jsem vykopal čtvercovou díru na trezor, Michal přišel, že bych jí měl ještě zvětšit. Díru jsem kopal, protože jsem měl lepší fyzičku než Michal a jsem jeho kamarád. Po dvou hodinách jsem byl hotov. Michal mi pak půjčil auto a ještě s jedním mužem jsem jel na ryby. Tam s námi Michal nebyl," vyprávěl svědek.

Potom jeli soudci společně s advokáty, Ljubymovem a policisty ze speciální na Karlovarsko, aby jim tam svědek ukázal místo, kde jámu kopal. Chtěli zjistit, jestli jde o stejné místo, kde policisté vykopali mrtvoly zavražděných mužů.

Obžalovaný: Ljubymov je alkoholik
Advokáti souzených i Michal Fulnecký se snažili Ljubymovu výpověď zpochybnit. Ten před soudem přiznal, že si v letadle dopřál kvalitní koňak. "Netušil jsem, že mě přivezou a hned pojedeme k soudu. Myslel jsem, že to bude až jiný den," bránil se svědek.

"Je pravda, že komunikuješ s Marťany?" zajímalo Fulneckého. "Pravidelně držím čtyřicetidenní půsty. Po nich se mi objevují různé obrazy, třeba přilétající dábel a andělé. Ale podobné hladovky drželi všichni svatí, i Mohamed," vysvětloval Ljubymov.

Fulnecký zdůrazňoval, že Ljubymov je i před soudem opilý nebo pod drogami. "Obsah jeho výpovědi je evidentně připravený v Rusku. Tam ho vyslýchal stejný policista jako mě v Čechách. Jsem přesvědčený, že mu v Rusku vyhrožovali, možná ho i mlátili. Ljubymov má strach. Navíc se mu to v hlavě všechno plete, má problémy s alkoholem," tvrdil Fulnecký.

Pokud soud dospěje k závěru, že Fulnecký s Tarasovem oba bohaté uhlobarony zastřelili a jejich těla zahrabali v lese, aby nezjistili, že zpronevěřili milion dolarů, hrozí oběma tresty nad patnáct roků vězení.

,

Video