Ilustrační snímek.

Ilustrační snímek. | foto: HZS Karlovarského kraje

Případ muže, který při couvání přejel dítě, přezkoumá Ústavní soud

  • 381
Ústavní soud přezkoumá rozsudek v kauze ročního chlapce, kterého před třemi lety přejel řidič při couvání na parkovišti v Havířově. Muž podal ústavní stížnost poté, co Nejvyšší soud potvrdil podmíněný trest.

Podle Nejvyššího soudu (NS) nezbavila řidiče trestní odpovědnosti ani skutečnost, že tragickou nehodu spoluzavinila rodina chlapce, která jej nakrátko spustila z očí.

Povinností řidiče při couvání je zvýšená obezřetnost, zvláště v obytné zóně a v místech se zvýšeným pohybem lidí, zdůraznil Nejvyšší soud v usnesení zveřejněném v jeho databázi. Odsouzený podle soudu chyboval, když si nevytvořil bezpečné podmínky pro couvání. O dítěti na parkovišti věděl. Mohl například zatroubit nebo si sjednat k couvání pomocníka, jenž by mu ukazoval.

Neštěstí se stalo v červnu 2012 před supermarketem v Havířově. Na parkovišti stála matka se dvěma dětmi a babičkou. Chlapce nikdo nehlídal zrovna v okamžiku, kdy z parkovacího místa vyjíždělo osobní auto. Dítě utrpělo vážná zranění, jimž po převozu do nemocnice podlehlo. Krajský soud v Ostravě loni potrestal řidiče ročním vězením s podmíněným odkladem na 1,5 roku.

Mužova obhajoba spatřovala příčinu neštěstí výhradně na straně matky a babičky. V době, kdy kolem skupinky procházel k autu, byl prý chlapec pod dozorem rodiny. Řidič prý nemohl čekat, že se mu matka s babičkou přestanou věnovat.

Upozornila také na to, že parkoviště není obytnou zónou v pravém slova smyslu, natož místem pro hry dětí. Chlapce navíc s ohledem na jeho výšku vůbec nemohl za autem vidět. Podle NS ale pochybení rodiny nezbavuje řidiče trestní odpovědnosti. Bez jeho vlastní neopatrnosti by se nehoda nestala.

Řidič musí být obezřetný a nespoléhat na náhodu

Podle předsedkyně senátu Milady Šámalové překvapené reakce svědčí o tom, že část řidičů nezná své zákonné povinnosti. „Řidič nesmí spoléhat na náhodu,“ zdůraznila Šámalová.

Pokud to vyžadují okolnosti, musí řidič podle zákona zajistit bezpečné otáčení nebo couvání s pomocí způsobilé a náležitě poučené osoby, případně může alespoň zatroubit. Šámalová zároveň uvedla, že mnozí čeští řidiči jezdí bezohledně a že by se autoškoly měly zaměřit na znalost předpisů.

Soudce NS podle předsedy trestního kolegia Stanislava Rizmana překvapily negativní reakce. Soud dostával například nesouhlasné i útočné e-maily. Podle Rizmana ale rozhodnutí není překvapivé, vychází ze zákona i z ustálené judikatury posledních desetiletí.

,

Video