Jiří Krejčík je prý nyní téměř bez prostředků a hrozí mu exekuce.

Jiří Krejčík je prý nyní téměř bez prostředků a hrozí mu exekuce. | foto: KORZO

Režisér Krejčík musí zaplatit pokutu, hrozí mu exekuce

  • 59
Soud rozhodl, že režisér Jiří Krejčík musí zaplatit pokutu ve výši několika set tisíc korun kvůli neoprávněnému užívání ateliéru. Uvedla to TV Nova.

Devadesátiletý filmový tvůrce se hájí tím, že nájemcem prostor byl jeho syn. Krejčík je v současné době téměř bez prostředků a hrozí mu exekuce, tvrdí televize.

Podle soudu, který trval více než jedenáct let, měl režisér užívat ateliér proti vůli majitele.

"Je to absurdní," řekl Nově režisér. Podle něj se jedná o justiční omyl, protože ateliér si nepronajal a téměř do něj nechodil. "Soud vůbec nezkoumal, kdy jsem to užíval," prohlásil Krejčík.

Nyní má uhradit několik set tisíc. Část už zaplatil, ale zůstal téměř bez prostředků a hrozí mu exekuce. Jeho důchod sotva pokrývá nájem bytu, uvedla Nova. Proti rozsudku podal stížnost k Ústavnímu soudu. Vadí mu například, že soud řešil kauzu přes jedenáct let, a tím úroky neúměrně narostly.

Soud i zástupci bytového družstva, kterému dům patří, se k případu odmítli vyjádřit.

Jiří Krejčík patří k nejvýznamnějším českým filmovým tvůrcům. Natočil kromě jiného snímky Vyšší princip, Morálka paní Dulské, Svatba jako řemen či Penzion pro svobodné pány. Ve filmech Pelíšky a Slavnosti sněženek vystoupil jako herec. V roce 2005 obdržel na MFF Karlovy Vary Křišťálový globus za mimořádný umělecký přínos světovému filmu.


Video