Tři dny trvalo úplné uhašení skládky nelegálního odpadu. | foto: Jan Mandl, HZS Libereckého kraje

Odpad z Německa hořel v obci tři dny. Bude to pokračovat, soudí místní

  • 7
Až po třech dnech ukončili hasiči v Arnolticích na Liberecku zásah u požáru nelegálně dovezeného odpadu z Německa. Požár zlikvidovali v pondělí navečer. Policisté stále vyšetřují, zda šlo o úmysl nebo nedbalost. Jelikož odpad tu hořel i o víkendu před 14 dny, místní soudí, že hořet bude dál.

"Pracovali jsme s verzí otevřeného plamene, teď má však případ v rukou policie," uvedla mluvčí krajských hasičů Zdenka Štrauchová. I když policie zatím případ nadále vyšetřuje, ze závěru hasičů vyplývá, že nejpravděpodobnější verzí je nedbalost nebo úmysl.

Romana Šidlová, starostka Bulovky, kam Arnoltice spadají, si je téměř jistá, že tu nehoří naposledy. "Při minulém požáru a nyní totiž shořela jen asi jedna čtvrtina všeho, co je na území naší obce uskladněno. Další požáry tedy můžeme v brzké době očekávat."

V areálu je stále tisíce tun nelegálního odpadu

V bývalém teletníku byly podle odhadů České inspekce životního prostředí uskladněny asi čtyři tisíce tun textilu a plastového odpadu. Přibližně tři tisíce tun odpadu tak v areálu stále zůstává.

Dalším problémem je, že se zatím neví, kdo spálený odpad z Arnoltovic odveze. Před lety ho sem dovezla firma Nisa Recycling a to už dva roky nekomunikuje s inspekcí životního prostředí nekomunikuje, i když od ní za nelegální nakládání s odpady dostala pokuty kolem 1,3 milionu korun.  

Poslední požár v Bulovce ohrožoval i blízkou halu plnou uhlí. Hasiči dokonce doporučili lidem, aby nevětrali a nevycházeli.

Na Liberecku likvidovali hasiči skládku odpadu i v minulosti. V červenci 2007 neznámý žhář zapálil sklad v Dolní Řasnici. O dva roky později hořelo v nedalekých Černousích.


Video