Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Pašeráci zásobovali cigaretami celou Evropu, skončili v poutech

  • 2
Policisté z pěti evropských zemí, včetně české jednotky z Olomouce, rozbili tento týden síť ukrajinských pašeráků cigaret. Ti využívali síť fiktivních firem.

O akci proti organizované skupině, která dodávala padělané cigarety na trh od Ukrajiny po Británii, informovala Evropská jednotka pro soudní spolupráci (Eurojust), která spolu s Europolem zásah koordinovala.

Vyšetřování začalo ve Francii, kde celníci loni odhalili zásilky padělaných cigaret. Policisté poté zjistili, že cigarety do zemí Evropské unie dováží organizace z ukrajinského Užhorodu. Ta s pomocí Ukrajinců žijících v EU vytvořila několik krycích firem, mezi nimiž zavedla fiktivní dopravní spojení. To sloužilo výhradně k pašování cigaret do celé Evropy.

Vyšetřovatelé vydali několik evropských zatykačů na občany Ukrajiny, Česka, Slovenska a Německa, kteří byli do pašování zapojeni. Koordinovaná policejní akce začala v úterý, kdy maďarské úřady zatkly ukrajinského vůdce gangu.

Poté policisté z Česka, Slovenska, Německa a Itálie zatkli dalších pět lidí a provedli třináct domovních prohlídek. Zabavili při tom velké množství dokumentů vztahujících se k převozu padělaných cigaret, několik počítačů a mobilních telefonů a další elektronická zařízení.

Zástupci Eurojustu zdůraznili, že policejní spolupráce na úrovni EU umožnila, aby všichni nasazení policisté měli okamžitě k dispozici všechny informace a důkazy zajištěné jejich kolegy v jiných státech. "Toto je významný pokrok ve vyšetřování, který pomůže zasáhnout především proti lukrativním formám přeshraničního zločinu," řekl Vincent Jamin z Eurojustu.

,

Video