Policejní auto

Policejní auto před domem na pražském sídlišti Velká Ohrada, kde policisté zatkli uprchlého nájemného vraha Jiřího Kajínka, 8. prosince 2000 | foto: Kamil Hrzal, iDNES.cz

Policisté nechali utéct zloděje, končila jim služba

  • 283
Starosta Mošnova na Novojičínsku Roman Máca si stěžuje na tři policisty. Podle něj přestali pronásledovat zloděje s tím, že jednomu z nich končí služba. Okresní policejní ředitel pochybení svých podřízených připouští. Potrestá je zřejmě snížením hodnosti nebo peněžitým trestem.

Zloděj kradl v areálu staveniště, kde radnice buduje centrum pro mládež.

V poslední době se odsud v noci ztrácel stavební materiál a nářadí. Starosta proto nechal staveniště hlídat ze sousedního domu. V okamžiku, kdy se v pondělí v noci na staveniště zloděj vloupal, hlídač kontaktoval starostu a ten telefonoval 158.

Policejní hlídka na místo dorazila včas a zloděje, osmapadesátiletého místního muže, vyplašila. Zloděj se dal na útěk. Přes hřbitov se snažil dostat k polím. Policisté muže pronásledovali až ke hřbitovní zdi a dál nepokračovali.

"Jen řekli, že jednomu z nich právě končí směna a musejí se vrátit a nechat ho vystřídat. Pak sedli do auta a odjeli," uvedl starosta. "Bylo to jako ve špatném snu. Když jsme mohli zloděje dopadnout, tak se to nepovedlo vinou policie," dodal.

Zloděj se podle něj na místo ještě vrátil, aby zjistil, co se děje. Starosta proto znovu kontaktoval policii a na místo dorazil stejný řidič s novým kolegou.

"Když pachatel uviděl světla policejního vozu, zase začal utíkat a zmizel v poli. Hlídka ho nepronásledovala. Když jsem požádal o nasazení psa, řekli, že to nejde. Údajně kvůli nízké škodě. Odjeli s tím, že nemůžou nic dělat," popsal starosta.

Hned v úterý na policisty podal stížnost. "Už jsem s nimi mluvil," řekl ředitel novojičínské policie Karel Třetina. "Všichni si, bohužel pozdě, uvědomují, že pochybili. Osobně jejich zákrok považuji za neprofesionální. Nevyčerpali všechny možnosti vedoucí k dopadení pachatele a nyní se to musí napravovat."

Dodal, že případ už předal k prošetření kontrolnímu oddělení. "Do několika dnů budu mít výsledky šetření. Pak rozhodnu o potrestání," uvedl s tím, že s největší pravděpodobností půjde o peněžitý trest či snížení hodnosti.

,

Video