Minulý čtvrtek bylo zatčeno pět policistů, dnes byli obviněni ze zneužití pravomoci. Ilustrační snímek

Minulý čtvrtek bylo zatčeno pět policistů, dnes byli obviněni ze zneužití pravomoci. Ilustrační snímek | foto: Archiv, iDNES.cz

Policie obvinila z vydírání 11 lidí, mezi nimi i Mrázkova exspolečníka

  • 6
Ze zneužití pravomoci bylo na severu Čech obviněno pět policistů z Liberecka a Prahy. Dalších šest civilistů je stíháno pro vydírání, čtyři z nich jsou ve vazbě. V pondělí o tom informovala ústecká státní zástupkyně Lenka Bradáčová, která případ převzala. Mezi zadrženými má být i bývalý spolupracovník podnikatele Františka Mrázka.

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) a detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) zatkli minulý týden ve čtvrtek a v pátek celkem 11 lidí. Pět příslušníků policie a šest civilistů dnes bylo obviněno.

"Pět policistů bylo obviněno ze zneužití pravomoci úřední osoby. Civilní osoby byly obviněny z trestných činů vydírání a návod ke zneužití pravomoci úřední osoby," řekla státní zástupkyně Lenka Bradáčová. "Čtyři civilní osoby byly vzaty do vazby, zbytek je stíhán na svobodě," doplnila.

Na případu ÚOOZ podle mluvčího Pavla Hantáka pracoval dlouhodobě. O co přesně jde, ale Hanták říci nechtěl. "Více informací sdělíme ve středu."

Mezi zatčenými je i Mrázkův společník

Mezi zadrženými má být kromě jiných i Vladimír Svoboda, spolupracovník zavražděného podnikatele a "kmotra" Františka Mrázka. Podle České televize ho detektivové z ÚOOZ zatkli v budově Českých drah, kde pracoval na odboru regionální správy majetku.

Ani státní zástupkyně, ani ÚOOZ ale tuto informaci nechtějí potvrdit.

Podle mluvčího Českých drah Petra Šťáhlavského si policisté skutečně pro Svobodu přišli, bližší informace ale nezná. S činností drah prý nicméně zatčení nesouvisí. "Když si pro něj policie přišla, měl být na vstupním bezpečnostním školení," řekl iDNES.cz Šťáhlavský.

Mrázka nejdříve vyšetřoval, pak s ním spolupracoval

Svoboda se dříve jmenoval Vladimír Nešpůrek. V devadesátých letech pracoval u policie, od které odešel kvůli podezření z korupce. Po svém odchodu přešel do soukromé sféry a údajně měl spolupracovat se šéfem podsvětí Františkem Mrázkem. S tím, kterého ještě jako policista vyšetřoval. Svoboda ale jakoukoli spolupráci popírá.

Po změně jména pracoval mimo jiné pro armádu v Afghánistánu, odtud ale také sám odešel. Jeho velitel na něj tehdy kvůli zkreslování minulosti podal trestní oznámení. Poté Svoboda pracoval jako náměstek u Technické správy komunikací, která o jeho minulosti neměla ani tušení.


Video