Polští gangsteři, které vedl třiapadesátiletý Adam K., chtěli protitankové granáty a další zboží prodat italské Cose Nostře. Ilustrační foto.

Polští gangsteři, které vedl třiapadesátiletý Adam K., chtěli protitankové granáty a další zboží prodat italské Cose Nostře. Ilustrační foto. | foto: MF DNES

Policie zatkla polského mafiána, který obchodoval s protitankovými střelami

  • 3
Varšavská policie minulý týden zatkla mafiána, který obchodoval se zbraněmi, a zabavila mu celý arzenál včetně osmi protipancéřových střel odpalovaných z ručního granátometu. Podle neoficiálních informací serveru dziennik.pl obchodníci získali některé z nalezených zbraní v České republice.

Zda odtud pocházejí přímo i protitankové střely, není jisté. Poláci se spojili i s českou policií.

"S polskými kolegy jsme v kontaktu, ale na zatýkání jsme se nepodíleli. V současné době nemáme žádné konkrétní informace, na základě kterých bychom mohli něco vyšetřovat," uvedl v pátek pro MF DNES mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Pavel Hanták.

Už dříve polští policisté zatkli čtyři komplice a i jim zabavili několik desítek kusů automatických zbraní.

Polští gangsteři, které vedl třiapadesátiletý Adam K., chtěli protitankové granáty a další zboží prodat italské Cose Nostře. Polská policie zbraně vyzvedla z podzemního úkrytu v lese nedaleko Varšavy. Skrýš dále obsahovala pět kilogramů výbušniny trinitrotoluen.

"Zbraně byly zakopané v hermeticky uzavřených schránkách. Podle našich odborníků by je bylo po vykopání možné okamžitě použít," říká mluvčí varšavské policie Mariusz Sokolowski.

Italští karabiniéři pro změnu pátrají doma po muži, který od Poláků zbraně nakupoval.

Český expert z bezpečnostních složek, který si nepřál být jmenován, vylučuje, že by takhle těžké zbraně v rukou mafie mohly pocházet ze současných zásob české armády. Ta vede jejich perfektní evidenci. Naopak jsou podle něj i po letech v Česku oběhu v podsvětí rozkradené zbraně ze skladů Lidových milic nebo odcházející okupační ruské armády.


Video