Pachatel si vyhlídl stařenku, do jejího bytu přišel jako listonoš. Pak ji přepadl. Ilustrační foto.

Pachatel si vyhlídl stařenku, do jejího bytu přišel jako listonoš. Pak ji přepadl. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Policie zatkla falešného listonoše, přepadal stařenky

  • 16
Obyvatelé hradeckých sídlišť si mohou oddechnout. Policie před polednem dopadla pětatřicetiletého muže, který se vydával za listonoše a vykrádal byty starších lidí.

Policie zadržela násilníka krátce po dalším přepadení. "Přepadená žena v jednom bytě na Slezském Předměstí začala křičet a naštěstí jí zaslechla sousedka. Pětačtyřicet minut po nahlášení jsme pachatele na základě popisu dopadli. Byl to tip, který jak se říká sedl. Při zatýkání odpor nekladl," uvedl náměstek okresního policejního ředitele v Hradci Králové Vladimír Dědek.

Kriminalisté připsali muži i dalších sedm podobných případů v Hradci od začátku října.

Jedna z jeho obětí skončila tento týden s vážnými zdravotními problémy v nemocnici. V úterý ji v jejím bytě na Moravském Předměstí našli její sousedé. V té době byla dehydrovaná žena nejméně dva dny svázaná.

Pětatřicetiletý muž útočil podle tohoto scénáře: zaměřoval se na osamoceně žijící handicapované ženy nad šedesát let žijící v panelových domech na hradeckých sídlištích. Pod záminkou, že je listonoš, se vetřel k nim do bytu. Oběti svázal a oloupil. Nejstarší přepadené bylo 89 let.

"Je to nezaměstnaný, netrestaný, svobodný muž, který si tím řešil své finanční problémy. Tipoval si staré ženy, protože byly pro něho snadným cílem," dodal Dědek.

Policisté za loupeže považují zatím šest z osmi případů. Ostatní vyšetřují jako přestupky. Obviněn zatím nebyl, za loupež mu hrozí trest od dvou do deseti let vězení.

,

Video