Na údajnou dětskou prostituci v českém pohraničí upozornila už před rokem také německá televize Pro 7.

Na údajnou dětskou prostituci v českém pohraničí upozornila už před rokem také německá televize Pro 7. | foto: Televize Pro 7

Policie: Reportáž dětský sex neprokázala

  • 34
Téměř celý měsíc zkoumali severočeští kriminalisté televizní záběry, které měly být důkazem o existenci dětské prostituce na Chomutovsku. Reportáž vznikla na objednávku německé nevládní organizace Karo a koncem ledna ji odvysílala SAT 1. Česká policie nakonec případ odložila.

Ze snímku se podle policistů nedá nabízení dětské prostitutky v Chomutově prokázat. - více zde

"Záběry jsou pro nás nepoužitelné, není na nich nic konkrétního. Holčička si zvedá tričko, ale protagonisté se o prodeji dítěte jen baví, důkazy chybí. Navíc to vypadá, že záběry nebyly pořízeny na Chomutovsku, ale jsou ze Slovenska," říká severočeská policejní mluvčí Jarmila Hrubešová.

Policie se obrátila také na organizaci Karo, která na dětskou prostituci v českém příhraničí poukazuje.

"Tato organizace koncem téměř každého roku přináší prostřednictvím vlivných německých médií šokující informace o dětské prostituci v českém pohraničí. Policie však nikdy nezískala od Kara žádné konkrétní a využitelné informace. Ačkoli se policie obou zemí informacemi, prezentovanými organizací Karo v médiích, již několikrát v průběhu let zabývaly, nikdy tato podezření nevedla k odhalení konkrétních případů zneužívání dětí," dodala Hrubešová.

Kriminalisté ujišťují, že neberou problém dětské prostituce na lehkou váhu. "Ten problém tady určitě existuje. Odhalení těchto případů je však velmi složité a vyžaduje dlouhodobou práci, aby se policii podařilo proniknout do prostředí, kde k ní dochází. Společnost Karo nám v tom zatím nikdy nepomohla, ačkoli by mohla, kdyby s námi spolupracovala. Podle mě jim jde jen o to, aby pomocí těchto záběrů získali peníze pro svoji činnost," soudí chomutovský kriminalista Jiří Kopeček.

Policie nevylučuje, že také na severu Čech ke komerčnímu sexuálnímu zneužívání dětí dochází. Loni obvinila šedesátiletého Němce, který takto zneužíval dva chlapce z Vejprt ve věku 12 a 14 let. "Rozhodně se to v našem kraji neděje v takovém rozsahu, jak to podává Karo," tvrdí Hrubešová.


Video