Nehoda u Studénky

Nehoda u Studénky | foto: MF DNES

Policie musí rozhodnout o zadržených kvůli Studénce, vyslýchala je do noci

  • 47
Zásadní obrat by dnes mohl nastat ve vyšetřování železničního neštěstí ve Studénce. Právě před týdnem tam rychlík narazil do spadlé mostní konstrukce. Policie musí rozhodnout, zda propustí, nebo nechá uvalit vazbu na dva muže, které kvůli nehodě zadržela ve středu.

Kriminalisté zadrželi dva zaměstnance společnosti Bögl&Krýsl, kteří měli stavbu na starosti. Do dnešního večera musí rozhodnout o dalším postupu. - čtěte Policie zadržela dva zaměstnance firmy opravující most ve Studénce

"Vyšetřovatelé do pozdních nočních hodin prováděli výslechy. Dnes musí rozhodnout, zda zadržené obviní a jestli zůstanou na svobodě, či skončí ve vazbě," vysvětlila mluvčí novojičínské policie Miroslava Šálková Michálková.

V cele jsou zatím vedoucí projektu a přípravář zakázky firmy, který měl na starostí finální zasunutí ocelové mostní konstrukce do připraveného pouzdra.

To potvrdil i ředitel ostravské pobočky firmy Bögl&Krýsl Miroslav Kovalík. "Jsou to dlouholetí zaměstnanci, kteří postavili řadu mostů," uvedl.

Všechny články o vlakovém neštěstí u Studénky

Tragickou železniční nehodu, při které zemřelo sedm lidí a kolem sedmdesáti jich bylo zraněno, policisté vyšetřují jako obecné ohrožení. Případní viníci mohou jít do vězení až na deset let.

Stavbu mostu ve Studénce z 85 procent financovala Evropská unie. Vedení Moravskoslezského kraje se teď obává, že by kraj mohl o peníze přijít kvůli nedodržení termínu dokončení a neprofinancování daného obnosu v letošním roce. - čtěte Kraj může přijít o dotace EU kvůli zřícenému mostu ve Studénce

. Pendolino by se mělo na koleje u Studénky vrátit v pondělí

Pravděpodobně od pondělního rána bude Studénkou na Novojičínsku opět projíždět nejluxusnější vlak Českých drah (ČD) SC Pedolino. Zatím osmidenní výluku zavinila před týdnem kolize mezinárodního rychlíku se zřícenou mostní konstrukcí. Podle železničářů by trať měla být znovu elektrifikovaná v pondělí ráno. "Pokud bude trakční vedení připraveno v neděli večer, pondělní první pendolino vyjede v 05:20 z Ostravy," upřesnil Petr Šťáhlavský z tiskového odboru ČD. Dosud pendolina z Ostravy nejezdila, cestu z Prahy do Slezska končila v Suchdolu.

zdroj: ČTK

,

Video