Řidičům může hrozit až rok vězení.

Řidičům může hrozit až rok vězení. | foto: Monika Tomášková, MF DNES

Policie hledala opilé řidiče autobusů. Našla dva

  • 3
Policie v okrese Nový Jičín vyrazila ve středu do ulic, aby mimo jiné zjistila, jestli řidiči autobusů nepijí před jízdou alkohol. Policisté, kteří kontrolovali nejenom řidiče autobusů, ale i cyklisty a chodce, narazili hned na dva šoféry, kteří měli v dechu alkohol.

Krátce po páté hodině ranní kontrolovali policisté řidiče autobusu v Kopřivnici a zjistili, že má v dechu přes půl promile alkoholu. Druhý řidič, tentokrát o dvacet minut později v Novém Jičíně, nadýchal dokonce více než jedno promile alkoholu. O výsledcích mimořádné kontroly informoval jako první Deník.

"Kontrolovali jsme celkem dvacet devět řidičů autobusů. Šlo o pravidelnou akci, ale ještě nikdy neměla takový výsledek," řekl mluvčí novojičínských policistů Zbyněk Tomšík.

Oba řidiči se podrobili odběru krve a teprve podle oficiálních výsledků odběrů, které bude mít policie k dispozici nejdříve za deset dní, se rozhodne o postihu šoférů.

"Pokud bude jejich počínání hodnoceno podle paragrafu, který hovoří o ohrožení návykovou látkou ve zvláště nebezpečných případech, například při výkonu povolání jako je právě řízení autobusu hromadné dopravy, pak řidičům může hrozit trestní stíhání a až rok vězení," řekl mluvčí Zbyněk Tomšík.

Řidič kontrolovaný v Kopřivnici, čtyřiapadesátiletý muž, je zaměstnancem společnosti Connex Morava. "Má dovolenou, o jeho osudu rozhodnou výsledky odběru krve," řekl jeden z pracovníků vedení společnosti, který odmítl zveřejnit své jméno.

Druhý šofér, který jel s autobusem Městské hromadné dopravy v Novém Jičíně, dostal výpověď. "Jde o selhání lidského faktoru, ten člověk už u nás nemá co dělat," hřímal Oskar Šíma, ředitel novojičínských Technických služeb, pod které hromadná doprava ve městě spadá.

"Alkohol u nás nemá co dělat, o práci by ten člověk přišel i tehdy, kdyby například hrabal listí. On vezl lidi a pro to není omluvy," řekl ředitel a pětačtyřicetiletém řidiči z Bernartic nedaleko Nového Jičína.


Video