Policie zadržela podezřelého ze střelby u Řevničova.

Policie zadržela podezřelého ze střelby u Řevničova. | foto: Policie ČR

Policie dopadla střelce od Řevničova

  • 9
Policie dopadla muže, kterého podezřívá ze zářijové střelby u Řevničova na Rakovnicku. Tehdy zranil řidičku, která si chtěla odskočit do lesa. Muž z východních Čech byl obviněn ve vězení, kde si odpykává delší trest za jinou trestnou činnost. Ke střelbě se přiznal.

Podle policie nespáchal šestačtyřicetiletý obviněný žádný podobný trestný čin.

Pachatel se k činu přiznal. "Pochopitelně ne hned. Vzhledem ke shromážděným důkazům, které jsme dali dohromady, později uznal, že je lepší se přiznat," sdělil vyšetřovatel Václav Riegger.

Motiv pachatele odmítl sdělit s tím, že vyšetřování je nyní na počátku.

Přepadení se stalo 28. září v poledne na parkovišti u silnice mezi Karlovými Vary a Prahou za Řevničovem na Rakovnicku. Řidička na parkovišti zastavila, aby si odskočila do lesa.

Neznámý útočník tam číhal a požadoval, aby si žena lehla na zem. Když místo toho utíkala k autu, vystřelil. Poté postřelenou ženu svázal a pokusil se jí naložit do jejího auta. - více zde

Na místě činu se podle Rieggera ocitl pachatel loni 28. září náhodou. "Jeho jednání vybočilo z toho běžného," uvedl Riegger s tím, že pachateli nikdo jiný nejspíš nepomáhal. Zbraň, kterou postřelil ženu, držel nelegálně.

Když na parkovišti zastavilo další auto, ze kterého vyběhli tři muži, násilník utekl. I po mužích vypálil několik ran.

Policie obvinila 20. června muže z pokusu o vraždu a vydírání. "Vzhledem k tomu, že střílel i po mužích, kteří se snažili ženě pomoci, hrozí mu trest až 15 let odnětí svobody, možná i vyšší," uvedl Riegger.

K odhalení pachatele, kterému byli policisté na stopě už síc, podle Riegerra výrazně pomohly výpovědi svědků. "Zejména po repríze vysílání pořadu Na stopě," dodal Riegger.

Přepadená osmapadesátiletá podnikatelka po útoku skončila s prostřelenou kyčlí v nemocnici v Rakovníku. Jednou z vyšetřovacích verzí, která se ale nepotvrdila, bylo i to, že v lese u Řevničova střílel David Lubina. - více zde

Začátkem listopadu se policistům podařilo sestavit útočníkův portrét. - více zde

Postřelené podnikatelce se ulevilo

Postřelená podnikatelka Marcela z Karlovarska je ráda, že policisté nakonec dostali "lesního střelce".
"To víte, že jsem si oddychla. Kéž by tomu tak bylo i v ostatních případech," řekla podnikatelka MF DNES. S přepadením v lese u Řevničova se už po psychické stránce vyrovnala. Loňský incident si až do nedávna nechtěně připomínala při venčení psa v lese.
"Měla jsem nepříjemné pocity a bála se. Tenkrát mě přepadl on, nyní to může být někdo jiný," uvedla. Na soud, kde bude proti násilníkovi svědčit, se netěší. Jak říká, kriminálníka z lesa vůbec vidět nepotřebuje.
Naopak se ráda setká se svými čtyřmi mladými zachránci ze Sokolovska. Mladíci tehdy zastavili u lesa na toaletu jako ona. "Ráda bych s nimi si s nimi popovídala a za všechno jim poděkovala. Ještě jsem s nimi od té doby nemluvila," plánuje si.
Vzpomíná, jak po přepadení začala křičet. Mladíci uslyšeli volání o pomoc a přiběhli. Násilníkovi překazili odvezení postřelené podnikatelky z lesa, zavolali policii a sanitku. Podnikatelku i zachránce pojí společný prožitek. Později dopadený lesní střelec totiž vystřelil jak na ženu, tak na její zachránce. "Když stál jen o moje auto, tak mi mohl jen jednu prásknout, abych zůstal ležet. Snad z něj soud dostane, co zamýšlel," uvažuje podnikatelka.
Vyplatí se při přepadení a křičet o pomoc? Paní Marcele ano. Odpověď ale podle ní není tak jednoznačná. Záleží na situaci. "Křičet má smysl, pokud víte, že vás někdo v okolí uslyší. Pak jde jen o to, jestli vám někdo pomůže. Viděla jsem totiž, jak jeden motorista poblíž místa přepadení zastavil a hned odjel," vzpomínala podnikatelka. Nejhorší variantou podle ní je, když křik, který nikdo neslyší, jen rozzuří pachatele.
,

Video