Pátrání po devítileté Aničce ve Vídni.

Pátrání po devítileté Aničce ve Vídni. | foto: Jiří Benák, iDNES.cz

Pohřešovanou Aničku hledají už i Rakušané, česká policie mlčí

  • 53
Rakouská média zveřejnila informace o hledání devítileté Aničky Janatkové. Mluvčí rakouských kriminalistů Helmut Greiner agentuře APA řekl, že podle vyšetřovatelů by mohla být dívka v zahraničí. Česká policie to odmítá komentovat.

"Pohřešované dítě by mohlo být doprovázeno dospělým, který není ani jeho rodič a ani příbuzný," řekl mluvčí Greiner.

Rakouská média připomínají, že dívka zmizela už téměř před dvěma měsíci a zmínila i zájem, který v Česku případ vyvolal. Rakouské zpravodajské servery zveřejnily nejen fotografii a popis dívky, ale i video, které se před časem objevilo na internetu.

Česká policie nechce snahu rakouských policistů nijak komentovat. "Na případ je kvůli probíhajícímu vyšetřování uvaleno informační embargo," řekla pouze mluvčí pražské policie Andrea Zoulová.

Dívka zmizela 13. října v pražské Troji. Naposledy ji viděli v ulici Pod Písečnou, kudy se vracela ze školy. Od té doby po ní pátraly stovky policistů, strážníků i vojáků, hasičů a psovodů. V Troji se našel jen její batoh a láhev s pitím, později ještě klíče, které dívce údajně také patřily.

Rodiče Aničky Janatkové, která zmizela 13. října cestou ze školy, uveřejnili 9. listopadu výzvu případnému únosci. Nabízejí tři a půl milionu tomu, kdo jejich devítiletou dceru zachrání. Stejný obnos dají i za přínosnou informaci, která by pohřešovanou dívku mohla zachránit (více o výzvě rodičů čtěte zde).


Video