Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Podezřelí lupiči od Berdycha poputují k českému soudu, potvrdili Irové

  • 2
Nejvyšší soud v irském Dublinu potvrdil loňský verdikt prvoinstančního soudu o tom, že Tomáš Půta a Maroš Šulej mohou být vydáni k trestnímu stíhání do České republiky. Potvrdil to advokát jednoho z nich, Jaroslav Ortman.

"Přišla mi zpráva od jejich obhájce v Irsku. Doslova píše, že má špatnou zprávu - oba posláni domů," řekl iDNES.cz Půtův obhájce Jaroslav Ortman.

O jejich odvolání rozhodovala pětičlenná porota. "Nevím, jaký byl poměr hlasů, ale každopádně je zřejmé, že budou do deseti dnů v Česku," uvedl Ortman.

. Speciál

Kdo je kdo v kauze Berdych

Oba muži údajně patří k členům takzvaného Berdychova gangu. Podle žalobce v této kauze k těm nejbrutálnějším.

Půta se Šulejem byli v Irsku zadrženi na základě eurozatykače v srpnu 2006 a od té doby pobývají v tamní vazbě.

Tomáš Půta nedávno v exkluzivním rozhovoru MF DNES na otázku, co říká svému obvinění v rámci Berdychova gangu, řekl, že je připraven zodpovídat se ze svých skutků, ale jen těch, které skutečně vykonal.

Irskou vazební věznici označil za lepší vězení než český kriminál. - čtěte V irské vazbě je mi líp, tvrdí podezřelý z loupeže 150 milionů

Půta podle Ortmana verdikt čekal. "On je realista. Řekl mi, že s tím počítal," řekl ČTK advokát po telefonickém rozhovoru se svým klientem. V procesu je prý Půta připraven zodpovídat se z činů, které spáchal, ale ne z těch, které neprovedl, jak vzkázal po svém advokátovi.

Podobně na dnešní výrok soudu reagoval i Šulej. "Řekl, že respektuje rozhodnutí a bere ho na vědomí," uvedla jeho obhájkyně Kýčková po rozhovoru s ním. K obvinění se podle advokátky vyjádří až před soudem, nyní je nechtěl komentovat.


Video