Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Pašerákům lidí pomohla chyba okresních soudců k nižšímu trestu

  • 15
Sedmačtyřicetiletý Eduard Balasz a jeho parťák Aleš Makula, kteří před šesti lety zorganizovali propašování nejméně 230 Indů z České republiky do Německa, vydělali na odvoláních. Namísto čtyř let budou ve vězení jen dva roky. Krajský soud v Plzni jim tresty musel snížit kvůli chybám, kterých se dopustili soudci v Sokolově.

Podle závěru senátu Krajského soudu v Plzni byli Balasz s Makulou hlavami bandy, která v roce 2002 během devíti měsíců dokázala přes hranice do Německa nelegálně dostat 231 Indů.

"Organizovali svoz Indů taxikáři z Prahy a středních Čech do míst, kde nastupovali do kamionů, zajišťovali jim i barely s vodou na cestu," popsal včera jejich roli soudce Pravoslav Polák.

Banda fungovala jako skvěle sestavený stroj. Pod touto dvojicí byl muž, který u hranic chodil za řidiči kamionů a nabízel jim možnost vydělat si bokem. Za jednoho převezeného Inda kamioňáci dostávali pět tisíc korun.

Do jednoho kamionu schovali pašeráci lidí najednou dva, ale i třicet uprchlíků. Za cestu přes Rusko do České republiky a pak dál na Západ každý z Indů zaplatil už doma deset tisíc dolarů. Několik Indů, ale i řidičů kamionů zatkla německá policie.

Celkem v této kauze stanulo před soudem dvanáct lidí.

Případ pašeráků lidí, kteří působili hlavně na Sokolovsku, byl před plzeňským krajským soudem už podruhé. Nejdříve soudci v Plzni zrušili původní rozsudky a do Sokolova poslali spis s tím, jak mají tamní soudci dál postupovat. Loni v září okresní soud vynesl další rozsudky.

Chybou soudců ale ani hlavní obžalovaní nedostali trest za zločinné spolčení. "Místo sazby dva až deset let jsme se kvůli pochybení okresního soudu pohybovali jen mezi šesti měsíci a třemi roky. Chybu, kdy případ nebyl kvalifikován jako jako zločinné spolčení, jsme už ale u odvolacího soudu nemohli napravit," vysvětlil snížení trestů předseda odvolacího senátu.


Video