Pád lyžařů z vleku prověří policie

  • 23
Nešťastný pád patnácti lyžařů z vleku na Šumavě začala řešit i policie. Ta zjistila, že jako první spadl z kotvy 14letý chlapec. Ten pak ve svahu srazil z vleku ostatní. Kromě něj utrpěla poranění páteře i osmiletá dívka. Policie zjišťuje, zda nepochybili vedoucí lyžařského kurzu.

K nehodě v lyžařském areálu na šumavském Špičáku došlo v úterý kolem půl jedenácté dopoledne.

Ve velmi strmém svahu spadlo z vleku podle horské služby najednou asi patnáct lyžařů. Dvě děti byly zraněny těžce, ostatní lyžaři utrpěli jen pohmožděniny a oděrky. - více zde

Čtrnáctiletého školáka z Brněnska s otřesem mozku a zraněním krční páteře dopravil vrtulník do plzeňské nemocnice. Osmiletá dívka z Prahy utrpěla zranění bederní páteře a skončila v klatovské nemocnici.

Chlapec zůstal v hospitalizaci na pozorování. Dívku lékaři po ošetření propustili do domácího léčení.

Náčelník šumavské horské služby František Stupka po nehodě uvedl, že nebylo možné zjistit, kdo pád způsobil, protože na sjezdovce byl velký zmatek.

Případem se začala zabývat i policie. Ta zjistila, že jako první spadl z kotvy nejvíce zraněný čtrnáctiletý chlapec, který pak z vleku srazil ostatní lyžaře.

Všichni byli účastníky Lyžařské školy. Policie zjišťuje, zda nepochybili vedoucí lyžařského kurzu, a zda například chlapec neměl jet na kotvě v příkrém svahu se zkušenějším lyžařem, který by ho při pádu mohl zachytit.

"Rozsah zranění a míra zavinění je předmětem dalšího vyšetřování," sdělil iDNES policejní mluvčí Jiří Soukup.


Video