Nehoda opilého řidiče auta se šesti lidmi u Chocně - V přeplněném autě řízeném opilcem se zranilo pět lidí těžce, jeden lehce. (13. dubna 2008) | foto: Policie ČR

Od pátku zemřelo 13 lidí, kritická bilance žene policisty k silnicím

  • 509
Dopravní policie žene své muže na silnice. Konec týdne ještě přilil černou barvu do statistik, ve kterých v dubnu rychle rostou počty mrtvých po dopravních nehodách. Během pátku a soboty zemřelo 13 lidí, za dva týdny už čtyřicítka. Začínají bezpečností akce, v Praze byla vidět už dnes.

K sobotní bilanci sedmi mrtvých přispěly i dvě nehody na dálnicích nebo noční náraz octavie do sloupu veřejného osvětlení.

Do kolize na D5 se kolem sedmnácté hodiny připletla i sanitka záchranné služby. Nejdřív poblíž Rudné havarovalo osobní auto. Sanitka přijížděla v opačném směru, a když zastavovala, narazil do ní další vůz. Zemřel jeden člověk. - více o nehodě se sanitkou čtěte zde

Při další havárii zemřel jedenáctiletý chlapec. Do bourajícího kamionu na 54. kilometru dálnice D1 směrem na Prahu narazil v noci Volkswagen Passat. Kromě mrtvého hocha se další tři členové posádky zranili. - čtěte Při noční hromadné srážce na D1 zemřel jedenáctiletý chlapec

Dvaatřicetiletý řidič Škody Octavia večer narazil do sloupu veřejného osvětlení na sjezdu ze silnice I/48 v Novém Jičíně.

Zemřel na místě, zhruba dvacetiletá spolujezdkyně byla podle mluvčího hasičů Petra Kůdely s vážnými zraněními převezena vrtulníkem do ostravské nemocnice.

Sobotní nehoda octavie v Novém Jičíně

Za pátek evidují webové statistiky ministerstva vnitra šest mrtvých, polovinu z nich tvoří oběti tragické srážky tramvají na jednokolejné trati v Ostravě. - čtěte více o srážce tramvají

V neděli boural opilec s šesti lidmi v Opelu Corsa
Policie ani záchranáři do nedělního pozdního odpoledne zatím nehlásili žádného mrtvého za druhý víkendový den. To ale neznamená, že se nestaly vážné nehody.

Dvaadvacetiletý silně opilý řidič vezl v malém Opelu Corsa dalších pět lidí. Na silnici mezi Chocní a obcí Sruby po čtvrté ráno nezvládl zatáčku.

. Snažíme se...

"Od podzimu jsme zdvojnásobili hlídkování u silnic," tvrdí šéf dopravní policie Červíček.

"Dostal smyk, ve kterém vyjel vpravo mimo vozovku. Zde narazil do stromu, který vyvrátil. Odtud byl opel vymrštěn nazpět na vozovku, kde došlo k jeho převrácení přes střechu a bok. Nakonec zůstal stát silně zdeformovaný v příkopu po levé straně komunikace," popsal policejní komisař Pavel Ešpandr.

Všech pět pasažérů se v přeplněném autě vážně zranilo, řidič vyvázl se zraněním lehkým.

Policie už začala s kontrolami
Shodou okolností právě v tragický pátek policie varovala, že se počet nejhorších nehod rychle zvyšuje.

"Za prvních deset dubnových dní zahynulo při dopravních nehodách 28 lidí, což je o sedm méně než v roce 2007. Ale tento počet je o 8 osob vyšší než v roce 2006, který zatím patřil k nejlepším za posledních 19 let," uvedl Josef Tesařík z policejního prezidia.

Už tehdy se pozastavil zejména nad počtem usmrcených v posledních dnech, když ve čtvrtek 3. dubna zahynulo pět lidí a o týden později dokonce šest. Půl tuctu mrtvých bylo i v úterý osmého.

Přibývá usmrcených kvůli nesprávnému předjíždění nebo nedání přednosti v jízdě, problémem zůstává i rychlost.

Policie proto podle Tesaříka "připravila celou řadu rozsáhlých dopravněbezpečnostních akcí v jednotlivých regionech majících za cíl zklidnění dopravy".

Podle redaktora iDNES.cz jsou například v Praze hlídky už vidět, šest jich napočítal například na cestě z nákupní zóny na Zličíně do centra metropole. "Asistují i Fordy Mondeo," hlásil zapojení výkonných aut používaných k pronásledování "pirátů".


"Od podzimu jsme zdvojnásobili dohledovou činnost u silnic, budeme v navyšování hlídek pokračovat a nakoupíme novou techniku," tvrdil v Nedělní partii na Primě šéf dopravních policistů Martin Červíček.

Horkokrevné řidiče by měly zkrotit i legislativní změny. Ministr vnitra nedávno představil změny policejního zákona, které by měly například zrušit výjezdy policie k většině malých nehod a zdražit povinné ručení podle počtu trestných bodů.

Navrhované změny můžete zhodnotit v naší anketě.

. Oznámkujte bič na řidiče

Líbí se vám další návrhy na ukáznění řidičů? Známkujte jako ve škole

Všimli jste si, že by policie od podzimu zdvojnásobila kontroly u silnic?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 čtvrtek 17. dubna 2008. Anketa je uzavřena.

Ne
Ne 8626

Ano
Ano 861


Video