Do sanitky přijíždějící k nehodě narazilo další auto. Ilustrační foto

Do sanitky přijíždějící k nehodě narazilo další auto. Ilustrační foto | foto: MF DNES

Na dálnici D5 u Prahy bouralo auto se sanitkou, jeden člověk zemřel

  • 39
Na dálnici D5 došlo po sedmnácté hodině ke dvěma nehodám s účastí sanitky. Poblíž Rudné u Prahy nejdřív havarovalo osobní auto, do přijíždějícího vozu záchranky poté vrazil další vůz, sdělila mluvčí středočeské záchranné služby Tereza Janečková.

"V 17:11 jsme byli přivoláni k nehodě na dálnici u Rudné, při které měl pacient zůstat zaklíněný ve voze. Když sanitka zastavila u havarovaného vozidla, narazilo do ní jiné auto," popsala mluvčí.

Podle ní se zranili všichni lidé ve zmíněném autě, i lékař a sestřička záchranného týmu. "Středočeští záchranáři se i přes svá poranění ihned snažili novým zraněným pomoci," dodala Janečková.

Jedna žena při nehodě zemřela. S největší pravděpodobností to byla spolujezdkyně v autě, které se srazilo se sanitkou. Dalších sedm lidí bylo s různými zraněními rozvezeno do nemocnic.

"Na pomoc středočeským záchranářům vyjely posádky z Hořovic a Zbraslavi, celkem na místě zasahovalo šest sanitek a jeden vrtulník," uvedla mluvčí.

Zranění leží ve čtyřech nemocnicích
Záchranáři dopravili tři zraněné do Ústřední vojenské nemocnice, dva do Fakultní nemocnice Motol, po jednom do Nemocnice Na Františku a na chirurgickou ambulanci v Kladně.

Do vojenské nemocnice byl letecky přepraven těžce zraněný pětapadesátiletý muž s mnohočetným zraněním ohrožujícím život. Ve stejné nemocnici je v péči lékařů i pětatřicetiletý muž s otřesem mozku a lékař sanitky se zhmožděním zad.

V nemocnici Na Františku leží jednadvacetiletá žena se zlomeninou ruky a pohmožděním hrudníku. "Pacientka má středně těžké poranění, je při vědomí a je mimo ohrožení života," uvedl ředitel Nemocnice Na Františku Ivo Jokl. Řidič sanitky se zhmožděním břicha byl převezen na chirurgickou ambulanci v Kladně.

Mluvčí Motola Eva Jurinová ČTK potvrdila, že přijali dva zraněné. "Zdravotní sestra je na traumatologii, zatím vyšetření nenaznačují, že by šlo o něco vážnějšího. Čtyřiadvacetiletý muž je na ARO, v této chvíli je jeho stav stabilizovaný," uvedla.

Dálnice D5 byla až do 20.15 ve směru na Prahu průjezdná pouze odstavným pruhem. "Na Plzeň se dalo projet odstavným a částečně také pravým jízdním pruhem, na místě se tvořily dlouhé kolony," popsal iDNES.cz situaci operační důstojník dálniční policie. Po čtvrt na devět se podařilo dálnici zcela zprůjezdnit.


Video