Petr Zvolský

Petr Zvolský | foto: Daniel Beran, MF DNES

Obžalovaný nadýchal 3,74 promile. Soudce ho nechal převézt na záchytku

  • 13
Opilý "jak zákon káže" dorazil v osm hodin ráno před plzeňského soudce Ladislava Mrzenu sedmapadesátiletý Petr Zvolský souzený za loňskou loupež v prodejně v Horní Bříze na Plzeňsku. Nadýchal téměř čtyři promile.

Soudce situaci vyřešil během několika minut. Nejdřív se přímo v jednací síni uskutečnila dechová zkouška. "Přístroj ukázal 3,74 promile alkoholu. Nechal jsem pak obžalovaného převézt na protialkoholní záchytnou stanici. Něco podobného ze soudní síně si ve své praxi nevybavuji," povzdechl si soudce Ladislav Mrzena.

Soudce musel kvůli opilci poslat domů i znalce, které měl předvolané.

Pro Petra Zvolského to není první průšvih kvůli alkoholu. Loni v červnu ho lékaři propustili z protialkoholní léčebny, měsíc na to Zvolský přepadl ozbrojený pistolí elektroprodejnu v Horní Bříze.

 Z uloupených dvou tisícovek se dlouho neradoval. S policejním autem v zádech po několika minutách vjel pod kamion. I při loupeži byl opilý. Znalci u něj zjistili 1,68 promile.
 
Zvolský před soudem odmítl vypovídat. Za loupež mu hrozí až osm let vězení. 

Když se loni 23. července objevil lupič v prodejně, prodavačka si nejdřív myslela, že chce do pistole koupit umělohmotné kuličky, že na pult položil hračku. 

"Muž na mě ale zasyčel, že chce peníze," popsala  přepadení žena. Když dala peníze na pult, nemaskovaný lupič si dal peníze do kapes a z prodejny v klidu odešel.

Došel k fiatu, který měl zaparkovaný přes ulici. Po chvíli do auta nasedl a odjel. Ujel ale jen kilometr. Pak čelně narazil do kamionu, který objížděl auto hasičů zasahujících u jiné nehody.

Těžce zraněného řidiče z malého fiatu lékaři dávali půl roku do hromady. Před měsícem ho soudce pustil z vazby na svobodu.


Video