Obhajoba bývalého ředitele Homolky Dbalého chce vyslechnout Rittiga

  • 2
V kauze nemocničních zakázek v Nemocnici Na Homolce chce obhájkyně bývalého ředitele Vladimíra Dbalého vyslechnout lobbistu Iva Rittiga. Advokátka Katarína Kožiaková Oboňová to řekla při pondělním pokračování hlavního líčení.

Podle Dbalého obhájkyně je zvláštní, že ačkoliv případy kolem Homolky začaly trestním oznámením poukazujícím na pronájem tamních skladů a možné propojení s Rittigem, lobbista nikdy nebyl v žádné ze souvisejících kauz pozván ani k podání vysvětlení, natož ke svědecké výpovědi.

Aktuálně projednávaná obžaloba tvrdí, že Dbalý si nechal v letech 2008 až 2011 platit od svých známých za to, že s nimi za nemocnici uzavřel v rozporu se zákonem smlouvy na poskytování konzultací nebo služeb. Celkově si prý takto přišel na 12 milionů korun, a to u zakázek na poradenské a konzultační služby, na účetní a medicínsko-právní služby a na právní poradenství, které poskytovala advokátní kancelář Šachta & Partners (dnes MSB Legal) spojovaná s Rittigem.

Společně s Dbalým čelí obvinění dalších pět lidí

Všichni vinu odmítají. K pražskému městskému soudu, kde v pondělí vypovídaly například pracovnice účtárny nebo nemocniční personalistka, z obžalovaných dorazili jen účetní nemocnice Emilie Bialešová a Dbalého známý ze studií, někdejší šéf České konsolidační agentury Zdeněk Čáp. Ostatní včetně Dbalého se omluvili. Dbalý jako jediný z obviněných doposud nevypovídal. Podle své advokátky zřejmě přednese prohlášení, a to pravděpodobně při některém z podzimních termínů hlavního líčení.

Zakázky korupce neprovázela, teď žiju jako zombie, stěžoval si Dbalý

Trestní oznámení kvůli hospodaření nemocnice podal v roce 2012 Nadační fond proti korupci. Poukázal tehdy na údajně nevýhodný pronájem nemocničních skladů zdravotnického materiálu soukromé firmě Alseda s tím, že Alseda je spojená s právníky kolem kanceláře Šachta & Partners, která má vztah k Rittigovi.

Současná obžaloba se problematiky skladů netýká, státní zástupce však advokátní kancelář zmiňuje v té souvislosti, že jí Dbalý údajně nezákonně zadal zakázku, na jejímž základě Homolka advokátům vyplatila v letech 2009 až 2011 celkem 24,6 milionu korun. Obžaloba tvrdí, že ředitel za to od spoluobžalovaného advokáta Davida Michala převzal na úplatcích nejméně 2,3 milionu.

Podle Kožiakové Oboňové by bylo logické, aby soud Rittiga k celé věci vyslechl. Překvapuje ji, že Rittigův výslech nenavrhl státní zástupce ani v první větvi kauzy, která se týká údajného ovlivnění tendru na digitalizaci chorobopisů a nákupu Leksellova gama nože. Rozsudek v tomto případu, v němž soudkyně požadavku advokátky na předvolání Rittiga nevyhověla, padne v září.

Lékař Dbalý čelí návrhu na obžalobu ještě ohledně třetího okruhu zakázek nemocnice, které souvisejí mimo jiné s dodávkou pro pracoviště navigované chirurgie.

,

Video