Neslyšící milenec dostal 10 let za vraždu

  • 16
Pražský městský soud poslal do vězení na deset let neslyšícího Miroslava Červeňáka za vraždu svého německého milence. Podle obžaloby zabil třicetiletý Miroslav Červeňák bodnutím osmicentimetrovým nožem. Odsouzený se na místě odvolal.

Třicetiletý Miroslav Červeňák u soudu prostřednictvím tlumočnice do znakové řeči vypověděl, že se s Němcem Ingem seznámil předloni v květnu v pražském kině pro gaye. Jejich vztah si představoval ale úplně jinak.

Do dvaačtyřicetiletého cizince se prý zamiloval osudově. Červěňák vypověděl, že kvůli němu podstupoval výstřední a drsné sexuální praktiky a také prý kvůli němu bral drogy. Posílali si údajně faxy a vzkazy a scházeli v Ingově bytě v Husinecké ulici v Praze 3.

Ingo jezdil do Prahy pravidelně. Sponzoroval boj proti AIDS a dětské domovy v Rumunsku.

Červeňák neunesl rozchod
Problémy nastaly zhruba po třech měsících, kdy cizinec chtěl vztah ukončit. Červeňákovi naspal, aby ho nechal být. Ten se ale s rozchodem nehodlal smířit.

Bývalý cizincův intimní přítel vypovídal u soudu trochu jinak než Červeňák. Uvedl, že Ingo, jenž pouze šňupal tabák, se s Červeňákem seznámil v gaybaru a šlo pouze o jejich jedinou sexuální noc.

"Obžalovaný se ale do něj zamiloval a začal ho obtěžovat," poznamenal svědek.

"Posílal mu zprávy na mobilní telefon a faxy, někdy i třicet denně. Stále ho prý vyhledával a postával před žižkovským domem. Ingo to chtěl řešit právní cestou," podotkl.

Právní cestou se spor s Červěňákem ale ukončit nepodařilo. Loni koncem června si Červeňák koupil v Berouně nůž a rozjel se na pražský Žižkov k jeho bytu.

Na chodbě domu vypnul pojistky na světlo a zazvonil u cizincových dveří. Muž mu otevřel, Červeňák do bytu vnikl a v kuchyni ho bodl nožem do břicha. Když Ingo padl k zemi, rozeběhl se k sousedům pro pomoc. Těžce zraněný cizinec o den později zemřel v nemocnici.

Soudce: Je to výjimečný případ
"Je to výjimečný případ, osobou handicapovaného pachatele i tím, že jde o vraždu ze žárlivosti mezi osobami stejného pohlaví," prohlásil předseda soudního senátu Petr Braun.

"Jde také o obrovskou tragédii všech zúčastněných. Jak pro oba aktéry, tak i pro jejich rodiny a blízké. Jedna jediná rána nožem dokáže nevratně změnit život tolika lidem," podotkl soudce a politoval tak i příbuzné obžalovaného, kteří seděli v soudní síni.

Červeňákovi, který svého činu před soudem litoval, hrozilo až 15 let vězení. Soudní senát ale vynesl verdikt, jaký pro něj požadovala žalobkyně Radka Miclíková.

Soud přihlédl k tomu, že se přiznal, spolupracoval při vyšetřování s policií, projevil lítost a předtím žil řádným životem. Proto mu za vraždu uložil trest na dolní hranici trestní sazby. Případem se ale bude ještě zabývat vrchní soud. Červeňák se totiž proti ortelu hned v soudní síni odvolal.

Neslyšící Miroslav Červeňák u Městského soudu v Praze během pokračování hlavního líčení. Je obviněný z vraždy svého německého milence. (18. února 2004)

,

Video