Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nepokoje ve Šluknovském výběžku straší už i Sasy. Báli se, že je válka

  10:37
Nepokoje ve Šluknovském výběžku, demonstrace kvůli příchodu nových nepřizpůsobivých obyvatel a rostoucí kriminalitě straší i sousední Němce. Sasy trápí čeští zloději a ze začátku letošních nepokojů se někteří báli, že u nás vypukla válka. Někde dokonce zakládají i domobranu.

Demonstrace ve Varnsdorfu kvůli neklidnému soužití s Romy (17. září 2011) | foto: Petr Topičpro iDNES.cz

Podle některých jsou Češi rasisté, jiní naopak rozzlobené Čechy chápou, protože se zloději z druhé strany hranice mají vlastní zkušenosti. Co je však podstatné - Sasové z blízkého příhraničí se bojí, že Romové, kteří se pohybují krajem ve větších skupinách, přijdou i k nim. Mají zprávy o jejich sociální situaci a bojí se, že tu budou krást.

"Dokud Cikáni zůstávají za hranicemi, je mi jedno, co se u vás děje. Ale se vstřícnou imigrační politikou německého státu mám obavy, že jim dovolí se kvůli útisku v Čechách přistěhovat sem. Máme s nimi svých problémů dost, nechci, aby se tady stalo to samé, co u vás," říká Wolfgang z Grossschönau u Varnsdorfu.

Všichni oslovení Sasové používali při debatách o situaci výhradně hanlivější slovo Zigeuner, ne Roma, náš ekvivalent pro slovo Rom.

Česká ostuda: německé vesnice sužují "přeshraniční" zloději

Sasové žijící při Šluknovsku také uvádějí, že zhruba od začátku roku u nich začalo přibývat krádeží. Na to si tamní starostové stěžovali i při jednání s českými kolegy o bezpečnosti na Šluknovsku. Skutečně stačí zeptat se kohokoli na ulici, zaklepat na jakékoli dveře domů ve vesničkách a městech šluknovského příhraničí, a každý má nějaké zkušenosti se zloději z Čech. Je to jedním slovem ostuda.

"Zmizelo nám auto z garáže, další dvakrát vykradli. Zloději z Čech mají už takovou drzost, že sousedy vykradli za bílého dne. Vzali žebřík a vylezli do prvního patra," zlobí se Stephanie Reichetová, která bydlí Seifhennesdorfu. Ve vilové čtvrti jsou domy oddělené jen živými ploty. Před nimi jsou kůly s českými nápisy "Zákaz vstupu, soukromý majetek".

Varnsdorfští znovu protestují

"Co tu děláte, potřebujete něco?!" vychází z jednoho domu majitel krátce poté, co jsem zaparkovala. Mám německou průvodkyni a muž poznává, že ode mne nebezpečí nehrozí. Rozpovídá se tedy, že u nich je relativně klid, u výjezdu od vilek je sídlo policie a zloději obtěžkaní lupem by měli složitý útěk. Čeští zloději, o nichž slyšel, zde tak prý stačili jen poškodit zámky u nějakých aut.

"Chodí sem ale pravidelně chudý Čech, kterému dáváme oblečení, jídlo, věci, které nepotřebujeme. Zaklepe, pozdraví, všichni ho znají. To je v pořádku," líčí starší muž. "Ale obavy máme ze zlodějů a vašich Cikánů."

Zloděje nezastavily ani české policejní posily

Od Rumburku Seifhennesdorf dělí jen nápis státní hranice. Z druhé strany přiléhá k Varnsdorfu. Obec tedy sousedí s městy, kterými pět týdnů zmítají největší nepokoje. A krádeže neskončily ani nyní, když na Šluknovsko dorazily policejní posily. Němci si dál kupují zámky, nikdo jako dřív nenechává otevřená okna, zamykají se garáže, kůlny...

Jsou ostražití a změnu poznáte ihned po přejetí hranice. Prostě každé české auto budí pozornost. Jakmile jsem zastavila, lidé zpozorněli, zamračeně si mne prohlíželi, chvíli sledovali, kam jdu, což bylo nepříjemné. Bývalá vstřícnost zmizela.

"Nedivte se, každý den jsou noviny plné toho, co se kde zase ztratilo. Sem vaši Romové jezdí krást potraviny, čokolády, alkohol," vysvětluje změnu hlídač u obchodu v Grossschönau.

Na parkovišti zabrali až najatí "bitkaři"

Mnozí Němci kvůli obraně začínají zakládat sousedské hlídky, i když je to protizákonné. Během posledního roku z parkoviště u restaurace v Neugersdorfu prý bylo ukradeno 14 aut, jednou během týdne 8 vykradeno. "Museli jsme se začít bránit," říká Peter, číšník z restaurace.

Nehlídají sami, ale najali si strážce společně s majiteli sousední cukrárny a taneční školy. Hosté se totiž už báli na jejich společném parkovišti nechávat auta a všichni tak přicházeli o peníze. "Třikrát už zloděje chytli a vyřídili si to s nimi na místě. To pomohlo, od té doby je téměř klid," pochvaluje si najaté "bitkaře" Peter.

Podle něj Češi rasisté nejsou, ale problém s Romy by se měl rychle vyřešit. "I tady je jich hodně, může dojít ke stejné explozi," obává se Peter, který u jednoho Roma byl i doma. "V Německu bydlí ve větších městech. Jsou hodně bohatí, mají domy, drahé televize, elektroniku. Jsou bohatí a řadě Němců se to nelíbí," popisuje Peter.

"Dřív jste odsunuli Němce, teď chcete to samé s cikány?"

Městečka v okolí Šluknovského výběžku jsou na rozdíl od těch českých uklizená a klidná. Stejně jako v Čechách je tu ale řada prázdných domů, tady ovšem nezazdí okna a dveře a nenechávají je svému osudu, zde je strhávají. Jinak nutno poznamenat, že tu - oproti Drážďanům - panuje velká chudoba. I přes poledne jsou restaurace liduprázdné. Tu a tam dal štamgast malé pivo. Ani obchody "nepraskají ve švech".

Když se však se Sasy dáte do řeči přímo o nepokojích a demonstracích ve Varnsdorfu, většinou nechápou. "Dříve pro vás byli nepřátelé Němci, které jste odsunuli, nyní to chcete udělat s cikány?" diví se majitelka restaurace v Grossschönau.

Přestože o demonstracích píšou německá média, podle ní první zprávy přišly pozdě a je jich málo. Němci se proto bojí nyní do Čech jezdit. Někteří si dokonce při prvních demonstracích mysleli, že v Čechách začala nějaká válka.

"Najednou jsme odpoledne zpoza hranice slyšeli vrtulníky, dusot koní, dělobuchy a křik. Vůbec jsme netušili, co se děje," popisuje Stephanie Reicheltová. "Němci, co byli na návštěvě v Čechách, nemohli domů. Najednou před jejich vozy stála obrněná auta, netušili proč. Lidé se báli, že budou do něčeho zataženi. Teď do Čech raději nikdo na nákupy ani pro benzin nejezdí," dodala majitelka restaurace.

Po stopách vrahů
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Z uprchlíka agentem. Šapošnikov sehrál při výbuchu ve Vrběticích klíčovou roli

9. května 2024

Premium Jakou roli hrál ve výbuchu muničního skladu ve Vrběticích bývalý ruský voják Nikolaj Šapošnikov? O...

Rusko bombarduje civilní cíle a chlubí se tím. Nechutné, říkají Ukrajinci

9. května 2024

Premium Záporoží (od zpravodajů iDNES.cz) Areál stavební firmy v Záporoží nacházející se jen dva kilometry od centra města zasáhla raketa...

Severní Makedonie zvolila novou prezidentku. Předchůdce uznal porážku

8. května 2024  22:19,  aktualizováno  22:35

Severomakedonský prezident Stevo Pendarovski uznal porážku ve středečním druhém kole prezidentských...

Izrael otevřel přechod Kerem Šalom, pomoc se k civilistům přesto nedostává

8. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:28

Do Pásma Gazy ve středu přes klíčové hraniční přechody na jihu oblasti nepřicházela žádná...

Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA
Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA

HiPP rozšiřuje své portfolio kojeneckého mléka o nový typ obalu. Novinka přichází ve formě HiPP COMBIOTIK® v plechové dóze, 800 g, která nabízí...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...