Na pašování lihu se podíleli i celníci

Plzeň - Před plzeňským krajský soudem se zpovídají tři podnikatelé a tři celní inspektoři z pašování lihu z Itálie do Čech. Státní pokladnu podle obžaloby připravili na cle a na daních o více než sto dvacet milionů korun. Na lavici obžalovaných usedl i Milan Vinkler, spoluzakladatel investičního fondu PPF, který svého času vlastnil i fotbalový klub Slavia Praha.

Soudní proces odstartoval už v polovině roku 2000, ale předsedkyně senátu odešla na mateřskou dovolenou a kvůli tomu musí případ projednávat od začátku nový senát.

Žalobce Vinklera a další dva teplické podnikatele Josefa Koťu a Kamila Saleha viní z toho, že v letech 1997 a 1998 dovezli z Itálie šestnáct neproclených kamionů s lihem. Na rozvadovské celnici deklarovali, že zboží přes Českou republiku pouze převážejí a že cílem je Polsko. Tam však tři sta tisíc litrů lihu nikdy nedorazilo a zůstalo na českém trhu bez zaplacení cla a daní.

Tři celní inspektory z hraničního přechodu Cínovec postavil žalobce před soud za to, že za úplatu svými razítky a podpisy stvrzovali, že kamiony s lihem po vjezdu do Čech přes rozvadovský přechod zase republiku opustily.

Saleh před senátem prohlásil, že přistoupil na Koťovu nabídku, že mu svěří peníze, které osobně odveze do italského lihovaru a zaplatí jimi za odebraný líh. "Neměl jsem tušení, že jde o nelegální obchod. Koťa mi dával na cestu jen diety, slíbenou odměnu jsem nikdy neviděl," prohlásil Saleh, kterému sice prošly rukama statisíce marek, ale nyní je nezaměstnaný a žije ze sociálních dávek.

Vinkler, kterého soud vyslechne v úterý, už v roce 2000 prohlásil, že nikdy v životě  nenakupoval líh v koncentraci 96 procent, nikdy nebyl na hraničním přechodu v Rozvadově a obžalované celníky nezná.

Připustil pouze, že byl prostředníkem, který zajistil dopravce lihu z Itálie pro Josefa Koťu. Ten se s spolu s Vinklerem navíc zodpovídá i z padělání veřejné listiny. Koťa si totiž obstaral padělek občanského průkazu, Vinkler zase falešný slovenský cestovní pas. Podle jeho slov mu ho v roce 2000 zařídili úředníci ze slovenského ministerstva vnitra. "Nabídli se, že není problém mi zajistit novou identitu. Na policejním oddělení mi vystavili nové doklady, když jsem vyplnil patřičné formuláře. Jen jméno jsem si nemohl vybrat," prohlásil před soudem Vinkler.

Podnikatelům hrozí až dvanáctileté vězení, celníkům trest o dva roky kratší. Proces bude pokračovat výslechem dalších obžalovaných. Po nich přijdou na řadu svědci a soudní znalci.


Video