Na linku k výpalnému zavolalo 22 lidí

  • 3
Dvaadvacet lidí zavolalo na speciální mosteckou telefonní linku. Policie ji zřídila pro svědky, kteří by mohli pomoci rozkrýt údajné vybírání výpalného na Mostecku. Impulsem bylo vyšetřování střelby u diskotéky Neprakta, při kterém v prosinci zemřeli dva lidé.

Linka byla v provozu od pondělí 19. ledna každý všední den od sedmi hodin ráno do 15. hodiny odpoledne.

Poslední dnem, kdy bylo možné ji použít, byl pátek 20. února.

"Celkem na telefon zavolalo 22 lidí," potvrdila iDNES severočeská policejní mluvčí Jarmila Hrubešová.

K vlastnímu případu vybírání výpalného se vztahoval jeden telefonát.

"Policisté prošetřili podněty všech telefonátů, ale pouze jeden se vztahoval k případu výpalného," sdělila iDNES Hrubešová.

"Ozvalo se také několik příbuzných obětí střelby u diskotéky Neprakta," pokračovala ve výčtu volajících mluvčí Hrubešová.

Nejvíce hovorů nakonec přišlo od novinářů. "Zkoušeli, jestli naše linka funguje," okomentovala skutečnost policejní mluvčí.

Úspěšnost se musí zhodnotit
Jestli bude mostecká policie v budoucnu v projektu pokračovat, není zatím jasné. "Musíme nejdřív všechny výsledky pečlivě vyhodnotit. Uvidíme," odmítla říct Jarmila Hrubešová, zda byla telefonní linka úspěšným pokusem.

Přitom ještě v první den provozu linky nešetřila mluvčí Hrubešová nadšením. "Je to úspěch. Lidé nám věří, proto telefonují," uvedla tehdy krajská policejní mluvčí. V první den na číslo 974 421 351 zavolalo deset lidí.

Odkud lidé volali a co přesně policii sdělili, nelze kvůli dalšímu vyšetřování zveřejnit. "Linku jsme zřídili s tím, že ji mohou lidé využít i anonymně. Zprávy od nich rozhodně ověříme," upozornila Hrubešová.

Lince předcházela Neprakta
Zvláštní telefonní linka vznikla kvůli prosincovému napadení diskotéky Neprakta v Mostě.

Po incidentu se v médiích objevilo mnoho informací o tom, že Mostecko brázdí parta násilníků, která chce po majitelích a provozovatelích diskoték takzvané výpalné -  peníze za to, že je nebude obtěžovat, napadat jejich hosty a dělat v podnicích výtržnosti. - více zde

"Teď je telefon určen hlavně pro lidi z Mostu, kterých se takové vydírání týká, nebo svědkům incidentu před Nepraktou, kteří se třeba báli přihlásit policii. Na lince ale samozřejmě přijmeme i informace odjinud," uvedla mluvčí v den zprovoznění telefonu.

, ,

Video