Muž zamkl v Hranicích svou bývalou družku v opravně oděvů a ohrožoval ji nožem, osvobodit ji nakonec musela až zásahová jednotka. (ilustrační snímek)

Muž zamkl v Hranicích svou bývalou družku v opravně oděvů a ohrožoval ji nožem, osvobodit ji nakonec musela až zásahová jednotka. (ilustrační snímek) | foto: Slavomír Kubeš, MAFRA

Muž s nožem nutil expartnerku k návratu, osvobodit ji musela zásahovka

  • 16
V Hranicích se ve středu dopoledne odehrálo drama. Muž se zde s dvaceticentimetrovým nožem v ruce zamknul se svou bývalou družkou v opravně oděvů, kde pracovala, a přesvědčoval ji, aby se k němu vrátila. Při tom ji ohrožoval a nakonec i pořezal. Ženu nakonec musela zachránit policejní zásahová jednotka.

Třiapadesátiletý muž přišel do podniku na hranickém náměstí 8. května kolem desáté hodiny dopoledne. "Jeho stejně stará bývalá družka chtěla odejít. Muž ale zamknul vstupní dveře a začal ji ohrožovat nožem s více než dvaceticentimetrovou čepelí, který si s sebou přinesl," popsala začátek dramatu přerovská policejní mluvčí Miluše Zajícová.

Útočník ženu s nožem nejen psychicky deptal, ale nakonec také pořezal na ruce, nebezpečný byl ovšem i sobě.

"Napadenou neustále přesvědčoval, aby se k němu vrátila a obnovila s ním předchozí vztah. Nakonec se přesvědčování změnilo na vyhrožování a agresor ženě tvrdil, že zabije ji i sebe," nastínila Zajícová.

Zásahová jednotka musela vyrazit dveře beranidlem

Ženu volající o pomoc naštěstí uslyšel kolemjdoucí, který zavolal policii. Hlídka se s mužem pokusila komunikovat, zároveň ale povolala vyjednavače, který je na podobné případy trénován.

"Muže se mu ovšem nepodařilo přesvědčit, aby ženu propustil a nechal odejít. Nakonec byla tedy za pomoci lsti odlákána pozornost útočníka, čehož využila zásahová jednotka, která vyrazila pomocí beranidla dveře a ženu vysvobodila," shrnula šťastný konec dramatu policejní mluvčí.

"Muž se sice aktivně bránil zatčení, policisté ho ale pod pohrůžkou použití zbraní a dalších donucovacích prostředků zpacifikovali a nasadili mu pouta," dodala.

Muž ženu terorizoval už od září, vyhrožoval i jejímu příteli

Agresora poté policisté převezli do cely a obvinili ho z trestných činů vydírání, nebezpečné vyhrožování, omezování osobní svobody a nebezpečné pronásledování, za což muži hrozí až osmileté vězení. Kromě toho policisté podali také návrh na vzetí muže do vazby.

Při vyšetřování se přitom ukázalo, že nešlo o jeho první násilí vůči bývalé družce. Už od září jí totiž vyhrožoval, a obtěžoval ji, a to nejen osobně, ale i přes SMS zprávy nebo e-maily. V nich jí vyčítal, že ho opustila a tvrdil, že se chce zabít.

"V zasílaných zprávách navíc pomlouval také jejího současného přítele, přičemž na přelomu října a listopadu se oba muži setkali ve stejném podniku, kde došlo k útoku. Stávající přítel napadené ženy mu tam řekl, že s ním jeho nyní již bývalá přítelkyně nechce mluvit," nastínila Zajícová.

To ale útočníka vyprovokovalo a začal do něj strkat. Pak vzal žehličku a svého soka ohrožoval se slovy, že ho zabije. Nechal toho teprve ve chvíli, kdy napadený předstíral, že telefonuje na policii.


Video