Řidič dostal podmíněný trest od Obvodního soudu. Ilustrační foto

Řidič dostal podmíněný trest od Obvodního soudu. Ilustrační foto | foto: MF DNES

Mladý řidič dostal za tragickou nehodu podmínku

  • 68
Pražský Obvodní soud vyměřil 24letému Tomáši Průchovi dvouletý podmíněný trest s odkladem na zkušební dobu čtyř let. Podle obžaloby má na svědomí předloňskou tragickou nehodu na přechodu pro chodce v centru Prahy. Rychlou jízdou zabil muže a těžce poranil ženu.

Součástí trestu je zákaz řízení motorových vozidel na pět let. Proti rozsudku se lze odvolat k pražskému městskému soudu.

Průcha jel podle obžaloby předloni v červenci nedovolenou rychlostí osobním vozem Peugeot centrem Prahy a na vyznačeném přechodu pro chodce v Žitné ulici srazil dva chodce. Třicetiletý muž utrpěl poškození mozku a zlomeniny lebky, zraněním o týden později podlehl.

Sedmnáctiletá dívka mimo jiné krvácela do břicha, měla roztrženou ledvinu a slezinu, řadu vážných zlomenin a otřes mozku. Policie mladého řidiče obvinila z nedbalostní újmy na zdraví s následkem smrti, za což dosud bezúhonnému muži hrozil až pětiletý trest vězení.

Žalobce pak předal případ obvodnímu soudu, který nejdřív rozhodl v případu trestním příkazem - Průchu uznal vinným a vyměřil mu stejný trest jako nyní, tedy dvouletou podmínku s odkladem na čtyři roky a pětiletý zákaz řízení motorových vozidel.

Po nesouhlasu zastupitelství s podmíněným trestem soud stíhání Průchy podmíněně zastavil a stanovil mu roční zkušební dobu. Odvolací soud však v neveřejném zasedání verdikt zrušil, a obvodní soud tak musel obžalobu projednat v hlavním líčení.

,
Témata: Nehody Praha

Video