Matka posílala děti ´jen´ žebrat, víc soud nezjistil

  • 2
Jana Burdová ze Znojma ronila slzy štěstí. Soud ji poslal za mříže na rok a 25 dnů za špatnou výchovu. "Nic jsem neudělala, to všechno jsou nesmysly," tvrdila do poslední chvíle žena, která podle obžaloby prodávala své děti k sexu cizincům. Na to ale soud neměl důkaz.

"Chci se starat o svoje děti," prohlašovala u soudu matka devíti dětí.

Obžaloba ji vinila z toho, že v letech 2001 až 2003 nabízela své nezletilé dcery Rakušanům. Jedné z dívek pohrozila, že jí jinak nedá jídlo a nepustí jí domů a od sexuchtivého cizince pak inkasovala tisícovku. Za další dceru měla stržit v podobné situaci sto eur.

Státní zástupkyně Vladimíra Novotná uvedla, že v několika případech Burdová zastavovala auta s rakouskou značkou a nabízela cizincům své dvě dcery a jejich kamarádky k osahávání. Dívky to sice potvrdily, ale jejich výpovědi se v některých případech rozcházely.

"Šly jsme kolem autobusového nádraží a matka zastavila Rakušáka. Řekla mi, že jenom ukážu prsa a on si sáhne a jinak nic. Zůstala jsem s ním v autě a mamka pak od něj dostala nějaké šilinky. Mně dala tři sta korun. Nelíbilo se mi chodit s Rakušáky do auta, a když jsem to příště odmítla, vyhodila mě z domu," vypověděla jedna z dcer, žákyně sedmé třídy.

S podobnými zkušenostmi se svěřila i další dívka. "Sex mě nebaví, Rakušáci jsou hnusní, ale kdybych potřebovala peníze, tak bych to s nima asi dělala," svěřila se další z vyslýchaných dívek, u které znalkyně zjistila sklon k prostituci.

Burdové se během líčení vehementně zastával její otec Jan Šaray, který nevynechal ani jediné líčení, aby svou jedinou dceru u soudu podpořil. Podle něho si děti všechno vymyslely, aby se matce pomstily.

"Děcka utíkaly z domu, nedaly se zvládnout, a tak je musela dát do domova. Je to chudák holka, má špatný život kvůli manželovi, který pije a nedává jí peníze," tvrdil Jan Šaray.

Celý případ vyšel najevo, když se jedna z dívek svěřila ostatním na školním výletě.

Během výslechů některé dívky popisovaly, co všechno musely s cizinci dělat. "Ten chlap měl jenom slipy a pak si je sundal. Měl takové panáčky a ukazoval na nich, co mu mám dělat," řekla jedna z dcer.

Její sestra však tvrdila, že po ní matka nikdy nic takového nechtěla. Soud nakonec Burdové prokázal jen to, že svoje děti posílala žebrat a řádně se o ně nestarala.

"Proti obžalované svědčily děti a v jejich svědectví byly rozpory. Nepodařilo se zjistit totožnost rakouských občanů ani byty, kde mělo k jejich sexuálnímu uspokojování docházet," odůvodnil rozsudek předseda senátu Ivo Zummer.

Státní zástupkyně se na místě odvolala.

,

Video